НЕЗВИЧНО.  Один з наймальовничіших районів Закарпаття — Міжгірський — презентував творчість своїх митців у обласному центрі. Члени творчого об’єднання «Карпатські кольори» привезли до залів Закарпатського музею народної архітектури та побуту живописні й графічні роботи, різьбу по дереву.

Твори з глибинки цікаві тим, що ними промовляє душа Карпат, адже кожен із авторів тут живе з діда-прадіда. Ужгородські художники й мистецтвознавці зазначали, що в багатьох роботах відчутний не лише професіоналізм, а й «щирість серця», «ритм життя».

— Ваш регіон надихав засновників закарпатської школи живопису Бокшая, Ерделі та Манайла. Змальовані на Верховині ландшафти, вихоплені з життя сюжети давно стали класикою жанру, дарують нам радість, — сказав народний художник України, академік Академії мистецтв України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Володимир Микита. — Але ви продовжуєте відкривати велич рідних гір, переконуєте, що довколишня природа невичерпна за своєю красою, як і люди — за їхніми звичаями і характерами.

До глядачів із творами прийшли дванадцятеро, серед них — Михайло Кінч, Василь Сенько, Василь Шиндра, Іван Вегеш, Володимир Глеба, Іван Шпілька, Любомир Запотічний.

— Природа дає силу і бажання творити, — розповідав голова «Кольорів» Василь Шиндра. — Тож робимо це переважно на пленерах. За шість із половиною років нашого буття організували їх уже 17.

Порадіти за земляків-міжгірців прийшли десятки гостей, які народилися і виросли в цьому районі, а нині проживають в Ужгороді, — письменники, музиканти, науковці, громадські діячі.

— Виставок такого масштабу Міжгірщина за своїми межами ще не влаштовувала, — сказав заступник голови Закарпатської облради Андрій Сербайло. — Я сам неначе перенісся до рідних місць. За відчуття малої батьківщини вдячний усім «кольористам».