Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зацікавлений у тому, щоб долучатися до відновлення Херсонської та Миколаївської областей, які істотно постраждали від війни. Про це йшлося під час зустрічі першого віцепрем’єр-міністра України — міністра економіки Юлії Свириденко із президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо в Лондоні, повідомляє Мінекономіки.

«Ми щиро вдячні ЄБРР за постійну підтримку України. Внесок банку у відновлення України важко переоцінити. Торік надали рекордні 2,1 мільярда євро, з яких 50% було спрямовано на підтримку приватного сектору. Це вкотре доводить, що ЄБРР зацікавлений у тому, щоб саме приватний сектор став основою відновлення України. Цього року банк продовжить підтримку українського бізнесу — вже розроблено конкретні проєкти в галузях енергетики, виробництва, логістики, агросекторі та інших», — наголосила Юлія Свириденко.

Під час зустрічі сторони обговорили страхування бізнесу від воєнних ризиків, зокрема інструменти страхування суден, вантажів у дорозі чи на складах і можливості потенційного розширення страхування.Не оминули співпраці між ЄБРР та фінансовими інститутами розвитку (DFI). Відповідний механізм — Платформу співфінансування — було започатковано для координації зусиль щодо інвестування в Україну, особливо у приватний сектор. До платформи вже приєдналися DFI з 19 країн.

«Приватний сектор стане основою відновлення України, тому для нас важливо координувати зусилля міжнародних фінансових інституцій для більш ефективної та масштабної відбудови з акцентом на приватний сектор. Наша співпраця має допомогти відновити економіку, промисловість, інфраструктуру та нормалізувати життя людей. Для цього спільно з ЄБРР проведемо серію воркшопів для посилення координації європейських агенцій з розвитку для відновлення України», — конкретизувала Юлія Свириденко.