Сільгоспвиробники Прикарпаття розвивають заготівельну кооперацію, щоб збувати продукцію без посередників.

«Те, що бачимо нині, — це пародія на ринки», — з обуренням констатував голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, побувавши на кількох ярмарках сільськогосподарської продукції, що розгорнули діяльність в обласному центрі. Ярмарки, особливо восени, мали б пропонувати продукцію за цінами, нижчими за середньоринкові. Однак ярмаркові майданчики заполонили перекупники, витіснивши сільгоспвиробників, і диктують  свою цінову політику, тож  вартість торговельних послуг значно перевищує вартість сировини.

З такої торгівлі у програшу і виробники, і споживачі. А тому, наводячи лад у самій ярмарковій торгівлі, місцева влада водночас створює в області мережу гуртових ринків, де господарем буде саме місцевий товаровиробник. В дозвільних документах з виділення земельної ділянки поблизу Івано-Франківська для спорудження гуртового ринку залишилося поставити останні печатки. Продукцію на нього постачатимуть збутові сільгоспкооперативи, створені в усіх районах краю. Звідти вона також розходитиметься в торговельні заклади з гарантією доступної відпускної ціни — від виробника. Завдання впорядкувати та встановити такі стаціонарні торгові місця в райцентрах для продажу якісної сільськогосподарської продукції за доступними цінами отримали всі голови райдержадміністрацій Івано-Франківщини.

Добре налагоджено співпрацю з виробниками сільгосппродукції в Тлумацькому та Городенківському районах. Лідером же розвитку заготівельно-збутової кооперації став Рогатинський район. Нині тут діють 6 кооперативів. Нещодавно в центрі Рогатина районна асоціація фермерів та кооперативів відкрила магазин «Дари Рогатинщини». За помірними цінами, на 30% нижчими за ринкові, тут можна придбати овочі, фрукти, яйця, мед, молочну продукцію і хлібобулочні вироби — все, чим багатий район.

 «Якщо селянин зі свого приватного господарства має надлишок картоплі чи іншої продукції й хоче її продати, то може звертатися в новий магазин і реалізувати її там, щоб не стояти на базарі й не здавати за безцінь перекупникам», — підкреслив голова Рогатинської райдержадміністрації Йосип Нижник. 

Серед тих, хто наповнюватиме прилавки «Дарів Рогантинщини» (а таких магазинів обіцяють дедалі більше), і кооператив «Еком», створений з ініціативи громади села Чесники. За активну роботу в розвитку заготівельно-кооперативного руху кооператив отримав від обласної влади спеціальний автомобіль для перевезення молочних виробів. Завдяки подарунку його співробітники зможуть налагодити заготівлю молока, сметани, сиру ще у п’яти селах району.