Президент Росії Володимир Путін усвідомлює, що перебуває на роздоріжжі в питанні врегулювання кризи в Україні.  Про це на прес-конференції за підсумками саміту «Групи двадцяти» в австралійському Брісбені заявив прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон. За його словами, європейські країни і США єдині у ставленні до цієї кризи і сповнені рішучості не допустити «підтримання замороженого конфлікту на європейському континенті».

У свою чергу Президент США Барак Обама заявив у Брісбені, що Росія, як і раніше, залишатиметься в ізоляції, якщо не змінить своєї політики в Україні. Глава Білого дому підкреслив, що ізоляція триватиме, якщо президент Володимир Путін порушуватиме міжнародне право і домовленості, спрямовані на припинення українського конфлікту, передає Reuters.

Спілкувалися з російським президентом віч-на-віч також Президент Франції Франсуа Олланд  і німецький канцлер Ангела Меркель.

Варто зазначити, що Австралія дотрималася  обіцянки надати Володимирові Путіну підкреслено холодний прийом. В аеропорту російського лідера чекали другорядні члени австралійського уряду, а коли до лайнера Путіна подали трап, обидва чиновники, що стояли буквально за два кроки від літака, як за командою, відвернулися. «Не хочу зустрічатися з ним лицем до лиця», —  зізнався місцевим журналістам один із них.

Під час пленарних засідань, двосторонніх зустрічей і на полях саміту світові лідери намагалися пояснити  російському президентові, що він  чинить неправильно, критикували його за роль Москви в українській кризі.  Тож не дивно, що Володимир Путін достроково залишив саміт «Групи двадцяти» у Брісбені,  мотивувавши свій демарш довгим перельотом і потребою поспати перед початком нового робочого тижня. Утім, пробудження навряд чи було веселим.  Учора Рада ЄС із закордонних справ обговорила  ситуацію в Україні. І навіть російський рубль розуміє,  що наступні санкції не за горами…