НА ЧАСІ. Зазвичай юнацтво починає замислюватися, яку професію обрати, десь із дев’ятих класів, тому важливо налагодити дієву роботу з профорієнтації саме в школі. Це та інші питання Прем’єр-міністр Микола Азаров обговорив з лідерами шкільного самоврядування Києва. Останні підтвердили гуманітарно-економічні тенденції, зазначивши, що більшість їхніх однолітків, та й вони особисто, бажають стати маркетологами, фінансистами, юристами, журналістами. Лише один зі співбесідників глави уряду, учень київського ліцею технічного спрямування, зізнався, що бажає стати лікарем-анестезіологом. 

        

Попри бажання молоді, Микола Азаров виступає за технічну освіту. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Микола Азаров зізнався, що така ситуація відверто хвилює. «Якщо всі рвонемо в менеджери, економісти, юристи — спеціальності важливі, але хто тоді створюватиме фундамент нашого добробуту — матеріальне виробництво?» — поставив риторичне запитання Прем’єр.

«Якщо людина обере правильну професію, де вона зможе максимально розкритися, вона буде прекрасним авіаконструктором, прекрасним інженером, чудовим науковцем, і вона повсюди буде затребувана», — наголосив Микола Азаров, додавши, що уряд і надалі проводитиме лінію щодо збільшення державного замовлення на технічні спеціальності, які конче потрібні суспільству.

Тож Прем’єр попросив представників шкільного самоврядування дуже серйозно обговорювати цю тему. У свою чергу молоді лідери запропонували організувати у ЗМІ та соціальних Інтернет-мережах рекламну кампанію соціального спрямування з популяризації технічних та наукових професій. Це, звичайно, проблеми не розв’яже, але певний позитивний результат точно буде.