СКАЛЬПЕЛЬ-ДІАГНОСТ.Вчені з Імперського коледжу Лондона розробили скальпель, який під час операції здатний за лічені секунди проводити аналізи тканин і виявляти ракові тканини.

Як повідомляє The Daily Mail, винахід отримав назву iKnife. Під час операції хірург може проводити ним аналізи тканин. Для цього йому достатньо торкнутися підозрілої пухлини чи її метастазів. При цьому скальпель виділить дим, який одразу вбирається спеціальним сенсором у ньому.

В середині сенсора відбувається хімічний аналіз, результат якого висвічується на екрані в операційній за лічені секунди. Розробник скальпелю доктор Золтан Такатс переконує, що його винахід дозволить хірургам робити операції точніше і безпечніше для пацієнтів.

Крім того, швидко аналізуючи тканини під час операції, лікарі зможуть точно видалити всі метастази пухлини і не проводити додаткові операції.

«Хірурги вже давно мріяли про скальпель-чарівну паличку, яка одразу вказувала б, де рак, а не здорові тканини. iKnifeсаме це і робить: надає лікарям результати аналізів, які дозволяють робити операцію значно точніше», - переконує Такатс.

ТСН