Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент США Барак Обама у телефонній розмові наголосили, що одностороннє проголошення «незалежності» Криму і розпочате прийняття його до складу Росії є неприйнятними ударами по територіальній цілісності України. Як повідомляє Радіо «Свобода» з посиланням на повідомлення апарату голови німецького уряду, в цій ситуації світові лідери вважають логічними запроваджені Європейським Союзом і США індивідуальні санкції. Водночас вони наголосили на бажанні продовжити йти шляхом політичного діалогу та порозуміння і запроваджувати координовані підходи.

Голова Комітету Європейського парламенту в закордонних справах Ельмар Брок вважає, що у разі, якщо Росія не зупинить процесу відокремлення Криму від України, ЄС буде змушений запровадити економічні санкції проти Москви, від яких вона втратить більше, ніж Європа.«Ми затвердили першу фазу санкцій. Треба подивитись, як розвиватимуться події у наступні дні й тижні. І буде інша фаза санкцій, довший список, не буде поставок товарів військового призначення і, зрештою, ми прийдемо до економічних санкцій», — цитує УНІАН слова європосадовця. «Але це сходинки до ескалації — крок за кроком. Я переконаний, що Росія більше втратить від санкцій, ніж ми, якщо дійде саме до цього. ЄС чітко дав зрозуміти, що ми не сприймаємо порушення міжнародних норм, і вживатимемо заходів, які будуть болісними для Росії, якщо вона не зупиниться», — додав Ельмар Брок. Він також розкритикував проведення референдуму про відокремлення Криму від України 16 березня: «Кримчани не мали свободи під час голосування. Вони не мали вільного вибору. І вони брали участь в умовах військового тиску. Сам референдум антиконституційний. І він є другим порушенням міжнародних норм після російського вторгнення до Криму».

Влада цієї країни пообіцяла заморозити рахунки, а також заборонити в’їзд для деяких російських і українських чиновників через включення Криму до складу Росії, повідомляє УНІАН з посиланням на Agence France-Presse. Санкції стосуються дванадцяти осіб — восьми росіян і чотирьох українців. Імен чиновників не називають. Міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп заявила, що обмеження спрямовані проти «осіб, які посприяли створенню російської загрози територіальній цілісності та суверенітету України». Саме включення Криму до складу Росії у Канберрі називають анексією, а також заявляють, що не вважають легітимним референдум, проведений на півострові.

Анексію Криму, формально підтверджену напередодні вищими органами російської влади, засудив і Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Як повідомляє Радіо «Свобода» з посиланням на канал ReutersTV, виступаючи перед парламентаріями, очільник уряду Японії заявив, що Росія порушила суверенітет і територіальну цілісність України.  Він оголосив про намір Японії провести консультації з членами «Великої сімки» щодо можливих кроків проти Росії.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»