ВОГНЕБОРЦІ

Тренування з гасіння лісових пожеж відбулися під гаслом «Важко в навчанні — легко в бою»

У  Зруб-Комарівському лісництві Сторожинецького держспецлісгоспу, що входить до Чернівецького агролісогосподарського об’єднання «Чернівціагроліс», пожежні команди лісогосподарських підприємств Буковини та обласних підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій боролися з вогнем. Небезпечну обстановку створили штучно — усе решта було справжнім: від загрозливо палаючого хмизу на лісовій галявині до завзяття вогнеборців у металевих касках. Вони довели свою бойову готовність боротися з бідою: вогонь швидко локалізували і загасили, не давши йому перекинутися ані на ліс, ані на сусіднє село. Окрім підвищення  пожежної майстерності, такі щорічні змагання на початку літа узгоджують взаємодію різних структур з місцевим населенням включно у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Учасники навчань могли з чистим серцем відрапортувати: «До ліквідації лісових пожеж готові!»

— Огляд боєздатності лісопожежних команд проходить уже втретє, і ми бачимо позитивні зміни, що відбулися в їхніх вправних діях і в оснащенні, — зазначив заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Василь Бурлака. — Ще недавно були одна-дві пожежні машини, тепер — уже 9. У цей період підвищеної пожежної небезпеки наше пріоритетне завдання — забезпечити належний захист лісових масивів.

Вправні дії лісопожежників та їхнє добре оснащення — запорука ефективної боротьби з вогнем. Фото надане автором

— Ефективно боротися із лісовими пожежами нам допоможе програма електронної картографічної системи, яка має зв’язок із супутником і показує перебування найближчої лісогосподарської техніки, що може бути задіяна у ліквідації вогню на території держлісфонду. Вона також фіксує силу і напрямок вітру і одразу передає отримані дані, —  розповідає про технологічне і технічне зростання лісових підприємств краю начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Чебан.

У рамках тактико-спеціальних навчань провели і конкурс-огляд лісопожежних команд. Комісія звертала особливу увагу на забезпечення засобами зв’язку, черговим спецодягом та засобами індивідуального захисту. З 18 пожежних дружин найкращими визнали лісопожежників Берегометського лісомисливського господарства, Сокирянського держлісгоспу, ДП «Кіцманський ліс АПК».  Переможці отримали привітання і почесні грамоти від Чернівецької ОДА, а представники управління ДСНС України у Чернівецькій області — пам’ятний подарунок від буковинських лісівників за плідну співпрацю.