Цей художник увічнив обличчя багатьох знаменитих людей епохи німецького просвітництва.

Виставка робіт швейцарського портретиста Антона Ґраффа відкрилася у берлінській Alte Nationalgalerie.

На виставці представлено 90 картин і 50 малюнків: від знакового портрета пруського імператора Фрідріха Великого до автопортретів та родинних портретів.

«Найвідоміших мислителів, поетів, правителів (як чоловіків, так і жінок) він увічнив на чудових портретах, велика частина яких збереглася до нашого часу. Деяких з найвідоміших постатей німецької історії (як от письменика Фрідріха Шіллера чи того ж імператора Фрідріха) ми знаємо завдяки портретам Антона Ґраффа. У Німеччині ці картини відомі всім, проте мало хто знає ім’я художника», – розповідає Філіпп Демандт, директор галереї.

Антон Ґрафф славився умінням «зазирнути в душу» того, чий портрет писав, і передати це на полотні.

«Найбільше значення він надавав очам. Тут справді йдеться про магію погляду, про те, що очі – це вікно у внутрішній світ людини. Очі відіграють дуже важливу роль, взагалі вся увага зосереджена на обличчі, а не на всій постаті. Для нього важливим було показати душу, внутрішній світ людини, і йому це вдавалося», – каже далі Філіпп Демандт.

Ґрафф народився 1736 року у північній Швейцарії. Малювати почав у 17 років, швидко домігся визнання. Йому доручали писати портрети королів, королев та знаменитих людей епохи. У 30 років він став викладачем портретного живопису Дрезденської академії мистецтв і обіймав цю пораду до кінця життя (він помер 1813 року). Його визнано найкращим портретистом свого часу.

Виставка робіт Антона Ґраффа працює до 23 лютого.

Copyright © 2013 euronews