КУДИ ДИВИЛИСЯ ДОРОСЛІ? У центрі селища Петриківка Дніпропетровської області днями у вигрібній ямі знайшли тіла двох підлітків 14 та 16 років. Один з них підробляв на приватному підприємстві, де коптили рибу. Інший напередодні пішов допомогти другові почистити каналізацію. Та ввечері додому хлопці не повернулися, на дзвінки рідних не відповідали. А вранці мати одного з них пішла шукати сина на роботі і виявила його з другом у каналізаційній ямі, коли вже нічим бідолашним не можна було допомогти.

Як розповів заступник прокурора Дніпропетровської області Олександр Пєтухов, попередньою причиною загибелі школярів судові медики називають отруєння їдкими речовинами у замкнутому просторі та нестачу кисню. Адже підлітки працювали без захисних засобів.

— Є покази свідків про те, що неповнолітніх залучали до роботи на кустарному виробництві без дозвільних документів, — поінформував прокурор.

Обидва хлопці навчалися у Червонопартизанській школі, але останнім часом часто пропускали заняття. За словами вчителів, вони росли у неповних сім’ях з важким матеріальним становищем, у них були ще малі брати та сестри. І щоб хоч якось допомогти своїм матерям, змушені були підробляти й ігнорувати навчання.

— Про те, що діти не відвідували школу, нам ніхто не повідомляв, — заявила керівник кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України у Дніпропетровській області Ірина Качинська.

На підпільному виробництві коптили рибу у кустарних та антисанітарних умовах за допомогою тирси, яку розпалювали прямо на підлозі, та звичайного вентилятора, що розганяв димовий чад. Куди збувалася нелегальна, та й, напевно, небезпечна продукція (адже вироблялася вона явно без дотримань технологій), нині не відомо. Власника нелегальної коптильні заарештували й допитують. Щодо нього відкрито кримінальне провадження за двома статтями: «порушення правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що спричинило загибель людей» та «порушення законодавства про працю, вчинене стосовно неповнолітнього». Максимальна відповідальність за такі дії — до 8 років позбавлення волі.

До речі, нелегальне виробництво «з душком» проіснувало понад рік буквально «під носом» у тих, хто мав би давно звернути на нього увагу, — неподалік розташовані райдержадміністрація, міліція, інші контролюючі органи району. Куди вони дивилися, ще з’ясовуватимуть у прокуратурі.