ЗАКОНОПРОЕКТ. Кабінет Міністрів підтримав пропозицію Мінсоцполітики щодо включення до страхового стажу відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Про це поінформувала міністр соціальної політики  Наталія Королевська, коментуючи ухвалений урядом законопроект. За словами міністра, на даний час період знаходження у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку не зараховується до страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

 — Враховуючи численні звернення з цього питання застрахованих осіб та профспілкових організацій, за ініціативи Мінсоцполітики уряд схвалив законопроект, яким передбачено внести зміни до чинного законодавства, — зазначила міністр.

Вона наголосила, що ані роботодавець, ані жінка, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не зазнають жодного додаткового фінансового навантаження.

— Нині жінка, яка йде у відпустку по догляду за дитиною з майже п’ятирічним страховим стажем, через три роки може розраховувати на виплату в розмірі лише 60% середньої зарплати, йдучи на лікарняний. Новий закон передбачатиме включення періоду догляду за дитиною до страхового стажу, отже, до п’яти років додадуться ще три. Це дасть змогу жінці автоматично отримувати виплату за лікарняним у розмірі 100% середньої зарплати, — цитує слова посадовця прес-служба Мінсоцполітики.

Як наголосила Наталія Королевська, позитивні зміни відчують майже 240 тисяч жінок, що працюють, на рік, які після закінчення відпустки з вагітності та пологів оформляють відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це матиме неабиякий вплив на їхню майбутню пенсію та значно збільшить  рівень соціального захисту.

straxovyi_stach

Виховувати малюка та здобувати страховий стаж можна одночасно. Фото Володимира ЗAЇКИ

Нагадаємо, що допомога з тимчасової непрацездатності виплачується залежно від страхового стажу в таких розмірах: 100% середньої заробітної плати (доходу) особам, які мають страховий стаж понад 8 років, 80% — від 5 до 8 років, 60% — до 5 років.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»