ВИНАХІД. Зручний та доступний спосіб діагностики хребта, яким можна замінити магнітну резонансну терапію (МРТ), розробив учень Малої академії наук України Сергій Дівянін, передає УКРІНФОРМ з посиланням на прес-службу МАНУ.

Талановитий 10-класник виготовив прилад, який складається з гнучкого бандажу, в якому розміщені мікроакселерометри (прилади, що вимірюють прискорення), мікроконтролер, передавач, приймач та рідкокристалічний дисплей. Цей бандаж накладається вздовж хребта на тіло пацієнта. «Спочатку відбувається початкове сканування хребта, потім пацієнт виконує задані рухи і відбувається повторне сканування. Отримані дані порівнюються», – розповів про принцип роботи свого винаходу Сергій Дівянін.

За словами молодого вченого, дані мікроакселерометрів, які містяться у бандажі, передаються до блоку первинної обробки і далі вже по радіоканалу або за допомогою стандартного паралельного ПТ-порту на комп'ютер. «За допомогою спеціального програмного забезпечення ми побачимо стан хребта людини у візуальному режимі», - пояснив він. 

Винайдений школярем прилад працює в тандемі з комп'ютерною програмою - її хлопець зараз пише. «На екрані буде загальний вигляд хребта, а уражені зони - виділятимуться. Уся діагностика триватиме кілька хвилин, буде недорогою, адже сам апарат коштуватиме близько 500 гривень – залежно від кількості акселерометрів. Процедура не має жодних протипоказань, підходить навіть для дітей», – зазначив Дівянін.

 Він планує запатентувати свій прилад і мріє, щоб він працював в українських лікарнях.

Винаходом молодого науковця уже зацікавилася відома німецька фірма, що спеціалізується на розробленні та виготовленні медичної апаратури.

Головний нейрохірург Києва Андрій Зозуля каже, що в арсеналі лікарів обов'язково має бути недорогий та оперативний метод діагностики. «Біль у спині дошкуляє сьогодні кожному восьмому мешканцю планети. Діагностика хвороб хребта – задоволення не з дешевих. Приміром, МРТ коштує 500 гривень. Тож дешевші методи діагностики дуже потрібні», – наголосив Зозуля.