КАДРОВІ ПИТАННЯ. Президент України призначив Олександра Вілкула головою Оргкомітету з підготовки заявки на проведення в Україні Зимової Олімпіади – 2022.

Указом Президента України Віктора Януковича Віце-прем'єр-міністра  Олександра Вілкула призначено Головою Організаційного комітету з підготовки та супроводження заявки до Міжнародного олімпійського комітету на проведення в 2022 році зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор в Україні. Про це говориться в указі Президента №315/2013. Цим же указом Президент постановив оновити весь склад Оргкомітету.

Зимові Олімпійські ігри – найбільш масштабні і престижні міжнародні змагання з зимових видів спорту, що проводяться з 1924 р. один раз на 4 роки.

У рамках зимової Олімпіади протягом 16 днів проходить 17 чемпіонатів світу з 15 видів спорту. Очікується близько 1 мільйона учасників, гостей і туристів. За перебігом Олімпіади спостерігає більше 3 мільярдів телеглядачів. Після основних змагань проходять паралімпійські ігри для людей з особливими потребами.

У 2010 році зимові олімпійські ігри пройшли в канадському місті Ванкувер. У 2014 р. зимова олімпіада буде проходити в Сочі (Російська Федерація). Право на проведення зимових Олімпійських ігор 2018 р. отримала Південна Корея (місто Пхенчхан). «Україна боротиметься за право проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року. Я, як голова оргкомітету, прикладу максимум зусиль для якісної підготовки заявки», – сказав Олександр Вілкул.

Також Указом Президента Кабміну доручено у двомісячний термін розробити та затвердити зміни до Державної цільової соціальної програми розвитку в Україні спортивної та туристичної інфраструктури. Вони стосуються першочергового будівництва і реконструкції об'єктів спортивної, туристичної та інженерної інфраструктури, а також розвитку транспортної мережі у Карпатському регіоні. Ці об’єкти мають відповідати міжнародним стандартам, у тому числі, забезпечувати безперешкодний доступ людей з особливими потребами.

ДОВІДКА «УК»: Зимові Олімпійські ігри проводяться під егідою Міжнародного олімпійського комітету.

8 вересня 2010 Президент України видав указ № 895 «Про заходи щодо визначення і реалізації проектів з пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку». Одним з пріоритетних національних проектів у цьому документі вказано проект «Олімпійська надія-2022». Метою цього проекту було визначено створення спортивно-туристичної інфраструктури, здатної прийняти Зимову Олімпіаду 2022 року.