ІНІЦІАТИВА. В Донецьку при обласній бібліотеці для юнацтва діє український розмовний клуб, створений з ініціативи місцевих активістів громадського руху «Простір свободи» в рамках проекту «Український мовний простір». По вівторках тут збираються молоді донеччани, охочі поспілкуватися українською мовою.

Якось місцеві газетярі провели цікавий експеримент. Удаючи з себе гостей зі Львова, вони запитували в донеччан українською мовою, як пройти чи проїхати за вказаними адресами. І що ж? У більшості випадків господарі не тільки терпляче пояснювали, а й самі переходили на українську. А на зустрічне запитання, звідки в російськомовному регіоні такі знання, хтось із донеччан навіть поскаржився. Мовляв, державну мову тут знають практично всі, проте користуватися нею практично не доводиться. Бо де і з ким спілкуватися?

Схоже, саме ці настрої частини земляків і врахували молоді донеччани. «Ми відразу вирішили, що на зустрічах не буде офіціозу, нудних лекцій чи уроків мови, — розповідає один з ініціаторів Сергій Стуканов. — Спілкування з молодими людьми та обговорення цікавих пізнавальних і актуальних тем, ділові ігри чи перегляд фільмів має відбуватися  невимушено. Вже перші зустрічі засвідчили, що ми не помилилися, обравши подібний формат».

Однією з найперших тем для обговорення молоді донеччани обрали перспективи очікуваного кінця світу. Далі в українськомовні вівторки тут дискутували про проблеми сучасного кінематографа, обмінювалися думками щодо вічної теми — залицяння та кохання, гуртом переглянули український кінофільм «Звичайна справа». А в дискусії про конкуренцію, співпрацю та довіру між діловими партнерами взяли участь кілька волонтерів із Польщі, Італії, Португалії. Тобто корисна місцева ініціатива поступово набуває навіть міжнародного статусу.