Ракета PSLV-C25 з першим індійським зондом для дослідження Марса стартувала з космодрому Шріхарікота, передає ТСН з посиланням на телеканал NDTV

Ракета стартувала о 14.38 за місцевим часом (11.08 за Києвом).

Через 43 хвилини після старту ракети апарат повинен відокремитися від неї і вийти на орбіту Землі, 30 листопада він попрямує до Марса. У вересні 2014 року «Мангальян» повинен вийти на еліптичну орбіту планети. Апарат важить більше тонни, його вартість складає близько 24 мільйонів доларів.

Головною метою запуску є «випробування технологій, необхідних для проектування, планування, управління та здійснення міжпланетних місій». Організація називає місію «технологічною». Перед нею стоять і наукові задачі дослідження поверхні Марса, його мінералогії та атмосфери «з використанням вітчизняного обладнання».

Запуск спочатку був запланований на 28 жовтня, але його перенесли через погану погоду в акваторії Індійського океану. На зонді «Мангальян» встановлено кілька наукових приладів: зонд для виявлення метану, камера кольорового зображення, аналізатор тиску і спектрометр.

Нагадаємо, дослідники з Європейського космічного агентства (ESA) і німецькі фахівці з комп'ютерної графіки представили відеоролик, що демонструє політ над поверхнею Марса. Тривимірний ландшафт змодельований на основі реальних даних з борту «Марс-експрес».