Попри війну та стереотипи українські жінки докладають максимум зусиль для забезпечення нормального життя. Вони роблять неоціненний внесок у нашу боротьбу: створюють робочі місця, сплачують податки, забезпечуючи оборону. Це звичайні українські жінки, які роблять надзвичайні речі. Таку думку 7 березня висловила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко на заході «Життя жінок в Україні під час війни», який організував Європейський банк реконструкції та розвитку.

«Щодня ми стаємо свідками героїзму українських жінок, які борються, долучаються до відбудови, відкривають бізнес і обирають професії, які раніше стереотипно вважалися чоловічими. Зокрема, 2023 року 56% бізнесу в Україні заснували саме жінки. За урядовою програмою «Власна справа» серед отримувачів грантів 55% жінок, а також 48% — серед грантерів на ветеранський бізнес. За цими цифрами стоять реальні історії людей», — зазначила перший віцепрем’єр.

Юлія Свириденко подякувала міжнародним партнерам за підтримку малого та середнього бізнесу в Україні. Зокрема, ЄБРР допомагає українським підприємцям з релокацією та надаючи гранти на бізнес. Також нещодавно за підтримки ЄБРР Мінекономіки розпочало функціональний аналіз Державної служби зайнятості. Його мета — зміцнення спроможності центрів зайнятості та розвиток грантових програм, серед яких гранти для жінок, програми навчання та перепідготовки, ініціативи із працевлаштування та ін. Мінекономіки працює над оновленням трудового законодавства, щоб створити всі умови, в яких жінки зможуть працювати нарівні з чоловіками.

Перший віцепрем’єр-міністр акцентувала на важливості реалізації Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці. Пріоритет для уряду — скорочення гендерного розриву в оплаті праці з 18,6% до 13,6% до 2030 року. Ринок вже створює відповідні умови: жінки дедалі частіше обирають стереотипно чоловічі професії, працюючи на будівництві, у виробництві машин і устаткування, виробництві та постачанні електроенергії, металургійному виробництві тощо. Також збільшується кількість жінок на керівних посадах. У ЗСУ служить на 40% більше жінок, ніж 2021 року, кількість жінок-офіцерів зросла вшестеро.

«Ми повинні зберегти та зміцнити ці тенденції. Ми змінилися, змінилися наші цінності. Уже зараз ми будуємо інклюзивну та безбар’єрну країну, де немає упереджень за статтю чи віком. І я вдячна українським жінкам за їхній внесок у перемогу та майбутній внесок у відбудову нашої країни», — наголосила Юлія Свириденко.

Джерело: Міністерство економіки