ДОБРА СПРАВА. Останні кілька років в Україні працює програма зі стерилізації бродячих собак, яку розгорнув міжнародний фонд «4 лапи». За цей час вони започаткували подібний рух у 9 великих містах країни.

Цієї весни фонд дістався і до першого курортного міста Криму — Євпаторії. Міська влада ще в лютому уклала з ними договір, а роботу міжнародні зоозахисники розпочали 25 березня. «Нині вже пройшли стерилізацію 395 чотирилапих безхатченків, третина з яких — кішки», — розповідає Ірина Костючкова, керівник євпаторійської громадської організації «Друг людини». — Хоч спочатку йшлося про оперування тільки собак, кішки стали пацієнтами мобільних операційних на прохання євпаторійців, які самі їх відловлюють у під’їздах, на вулицях і приносять до ветеринарів».

А от за собаками виїжджає спеціалізована машина. Ловці в них стріляють заспокійливим, тварина стає млявою і, потрапивши до рук ветеринарів, за 20–30 хвилин проходить стерилізацію і з блакитним чипом на вусі потрапляє у звичне середовище. Для проведення цих операцій у місті обладнані 2 мобільні клініки.

Велику підтримку міжнародним фахівцям надають місцеві волонтери: беруть участь у вилові тварин, доглядають за вже прооперованими, прибирають, а студенти медичного коледжу навіть асистують під час операцій. «Вони щодня разом з нами працюють майже по 10 годин», — каже Ірина Костючкова.

«4 лапи» затримаються в місті-курорті ще на два тижні, але розпочату ними роботу в Євпаторії продовжуватимуть. «Поза сумнівом, працюватимемо, бо зібралася дружна команда волонтерів, — упевнена керівниця громадської організації «Друг людини». — Звісно, сподіваємось на підтримку міської влади, бо нам вкрай потрібні приміщення для проведення стерилізації, та й пункт для перебування прооперованих тварин теж не завадить».