Стали відомі результати роботи спеціальної комісії, яка розслідувала причини вибуху метаново-повітряної суміші на шахті «Північна» державного підприємства «Макіїввугілля». Увечері 17 лютого на глибині 815 метрів цієї шахти у Макіївці Донецької області стався вибух, який забрав життя 7 гірників, а ще 12 підземних робітників госпіталізовано з різноманітними травмами.

Вивчаючи передумови виникнення небезпечної ситуації, експерти ретельно обстежили місце аварії, взяли всі відповідні проби для аналізів, оглянули кабельні мережі, контрольну апаратуру, світильники та саморятувальники. Тобто під землею перевіряли всі наявні механізми та апаратуру, звідки могла з’явитися фатальна іскра, яка спровокувала вибух. 

Результати експертиз, які провели спеціалісти вугільних інститутів, засвідчили, що вибух стався у тій частині зупиненої східної кореневої розвантажувальної лави західної панелі вугільного пласта, яка залишилася без провітрювання. На 90-му метрі цієї підземної виробки встановлено лебідку, а поряд — магнітний пускач, під час вмикання якого на контактах виникло іскріння.

За результатами розслідування причин вибуху на шахті «Північна» вже звільнено з посад заступника директора з виробництва, головного інженера та його заступника із протиаварійного захисту, начальника і механіка дільниці з монтажу-демонтажу обладнання. Ще низка фахівців, серед яких і директор шахти, отримали суворі догани, так само покарано й окремих відповідальних працівників ДП «Макіїввугілля».

Нині шахта відновила звичайний робочий режим вуглевидобутку, проте 12 гірників, які під час вибуху зазнали травм, усе ще на лікарняному: більшість на амбулаторному лікуванні, а деякі у стаціонарах макіївського та донецького лікувальних закладів.