СПІВПРАЦЯ

На Дніпропетровщину прийшли соціальні інвестиції

Як забезпечити якісною питною водою жителів села? Це питання, на жаль, і в XXI сторіччі залишається актуальним. Нагальних проблем в українському селі сьогодні більш ніж достатньо. Зокрема, до цих пір є такі місцини, де немає належного сучасного газо-, електро- чи водопостачання. Розв’язувати подібні проблеми має місцева влада — для того люди її і вибирали. Однак у реаліях сьогодення на виконання масштабних та інших проектів у небагатому сільському (селищному) бюджеті завжди не вистачає коштів.

На Дніпропетровщині знайшли вихід, активно залучаючи у розвиток територій соціальні інвестиції — грантові кошти міжнародних проектів та благодійних організацій. І сьогодні в області працюють практично всі світові організації та фонди. Зокрема, 2011 року Дніпропетровська обласна рада підписала меморандум про співпрацю із швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні — DESPRO». Головним завданням проекту є надання підтримки з питань децентралізації і реформування місцевого самоврядування. А третя фаза діяльності DESPRO, яка розпочалася у травні цього року, має на меті розвиток механізмів децентралізованого надання послуг у малих містах та селах. Перш за все, мається на увазі співфінансування проектів територіальних громад щодо водопостачання, водовідведення та поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ). Звісно, Дніпропетровщина долучилася до цієї роботи.

Нещодавно пройшло перше робоче засідання Наглядового комітету проекту DESPRO в Дніпропетровській області. Обговорювали питання реалізації проекту «Соціальні гранти голови Дніпропетровської обласної ради та проекту DESPRO».

«Кожна велика справа починається з ініціативи людей, з готовності громади працювати над вирішенням своїх проблем. І завдання влади — підтримати соціальну активність людей, забезпечити необхідними організаційними і фінансовими ресурсами. Одним з головних напрямків підтримки активності людей на місцях є залучення грантових коштів та впровадження сучасних європейських практик у містах і районах Дніпропетровської області. Тому наш регіон активно співпрацює в цьому напрямку з провідними міжнародними організаціями», — наголосив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

Нині українсько-швейцарська співпраця у рамках DESPRO на Придніпров’ї головним чином спрямована на забезпечення питною водою жителів сільської місцевості. Цього року на обласному конкурсі мають обрати шість найкращих таких проектів, які на 40% профінансує DESPRO. Це до 250 тисяч гривень на один проект. А всього до 2017 року планується втілити у життя 18 подібних ініціатив.

За останні три роки в рамках співпраці з міжнародними організаціями Дніпропетровщина залучила загалом близько 137 мільйонів гривень. Крім того, інвестори надавали і нематеріальну допомогу: технології, тренінги і навчальні програми для місцевих державних менеджерів.