СИМБІОЗ. Робот, яким можна керувати за допомогою думки, – це вже не наукова фантастика. Команда французьких фахівців разом з інститутом робототехніки у Японії розробила технологію, яка уможливлює керування роботом-гуманоїдом на дистанції за допомогою самої лише думки.

Робот споряджений сканнером мозку, що досліджує зміни у кровотоках, повязаних із мозковою діяльністю. Команда розробила алгоритм, який містить відповідну інформацію, і після серії тренінгів навчилася пов’язувати конкретну модель кровотоку із певним рухом тіла.

«Це всього лише робот, що працює на відстані. Але рівень інтерфейсу між людиною і роботом має бути таким, аби ви відчували, що цей робот є вашою часточкою», – розповідає директор лабораторії Абдеррахман Кнеддар.

У випадку ось цього експерименту камера, встановлена на роботі, – може побачити пляшки різного розміру, які мерехтять із різною частотою. Коли користувач зосереджується на конкретному обєкті, сенсори досліджують діяльність мозку, яка змушує робота захопити правильну пляшку.

Аби, наприклад, змусити робота пересуватись, на екрані зявляються стрілки, що блимають, і сенсори досліджують, на якій саме стрілці в даний час зосереджена увага користувача.

«Вам слід, так би мовити, очистити свій розум і не думати про це надміру, лише зосередитись на тому, що ви бажаєте робити: «навігувати» за допомогою робота чи здійснити конкретну команду», – каже один з фахівців.

Мета цього наукового експерименту – створення симбіозу між людиною і роботом.

 Copyright © 2013 euronews