До органів місцевого самоврядування та Головного управління Держземагентства у Волинській області від учасників  та членів родин полеглих військовослужбовців із зони АТО вже надійшли 2203 заяви. Це на третину більше, ніж їх було ще місяць тому, і восьма частина кількості аналогічних заяв, прийнятих у всій країні.

— Уже прийнято 622 рішення (наказів) про надання дозволу на розробку проектів землеустрою на загальну площу 302,2 га, — повідомив керівник волинських земельників Василь Василенко. — Уже надано у власність учасникам АТО та членам родин загиблих бійців 121 ділянку. Загальна площа становить 138,2 га. З них 88 — для ведення особистого селянського господарства, 23 — для будівництва, 10 — для садівництва.

Ці цифри — один із кращих показників у країні.

Проте нині Волинь, яка зазнала від російської агресії чи не найбільших серед усіх областей людських втрат, може задовольнити далеко не всіх заявників. Окремі із них, на жаль, поки що отримують відмову. Це стосується передовсім тих, хто хоче отримати наділи під забудову в містах.

Державне агентство земельних ресурсів України, до речі, розробило і розмістило на сайті покрокову схему дій для допомоги учасникам АТО та членам родин воїнів, що загинули в боротьбі  за територіальну цілісність України, які нині бажають отримати земельні ділянки. Це роз’яснення складено з урахуванням запитів, які найчастіше надходять до земельного відомства. Уже є чіткі інструкції, що потрібно зробити для отримання та реєстрації ділянки, кому і куди звертатися, в які терміни мають виконати роботи, а також яка вартість відповідних адміністративних послуг.

На переконання Василя Василенка, ситуація з виділенням землі учасникам АТО та родинам загиблих вже стала чи ще має стати своєрідним індикатором рівня самосвідомості та патріотизму голів сільських, селищних, міських рад. Бо обійти увагою людей, які захищали територіальну цілісність нашої держави від російського інтервента, аморально. Тому до кожного звернення слід підходити індивідуально і знаходити можливості задовольнити заяви фронтовиків чи членів сімей полеглих захисників Вітчизни.

Адже виділення землі оборонцям України, як і розв’язання суміжних організаційних проблем, перебувають у компетенції органів місцевого самоврядування. А резервом тут може стати зокрема зміна меж населених пунктів. Потрібна лише ініціатива територіальних громад і їхнє бажання допомогти.

У розмові із власкором «Урядового кур’єра» Василь Василенко зазначив, що поліський регіон має вдосталь ділянок для ведення особистого селянського господарства. Але попит на них невеликий, оскільки більшість  учасників Антитерористичної операції — жителі міст обласного та районного значення.