НАШІ В ЛІВІЇ. За дорученням Президента Віктора Януковича віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко здійснив робочий візит до Лівії. У Триполі він обговорював питання захисту прав та інтересів 19 громадян України, членів екіпажу судна «Етель», затриманого нещодавно у м. Бенгазі.

Під час зустрічей з Головою Генерального національного конгресу Держави Лівія Нурі Алі Абу Сагмейном, Прем’єр-міністром Алі Зіданом і міністром закордонних справ та міжнародного співробітництва Лівії Мохаммедом Абдельазізом зазначалося, що Україна зацікавлена у зміцненні конструктивного діалогу з Лівією, підтримує процеси демократичних перетворень та кроки, спрямовані на стабілізацію ситуації в країні, вирішенні питань безпеки, розбудови збройних сил та правоохоронних органів, здійснення комплексу реформ.

Водночас він довів до відома лівійської влади позицію офіційного Києва щодо необхідності якнайшвидшого звільнення затриманого в порту Бенгазі 17 липня судна «Етель» з 19 українськими моряками на борту, наголосивши на неприйнятності дій стосовно громадян України. «Хоч би якою була мотивація нападників, вона не виправдовує застосування сили проти людей, їх залякування та створення небезпеки для їхнього життя і здоров’я», — зазначив Костянтин Грищенко, підкресливши, що якнайшвидше звільнення та повернення українських громадян на Батьківщину є пріоритетним питанням для нас.

Водночас віце-прем’єр запевнив представників лівійської влади у проведенні справедливого та неупередженого розслідування українськими компетентними органами справи щодо судна «Фаїна» з вантажем автомобілів, затриманого в порту м. Іллічівськ.

У свою чергу, Прем’єр-міністр Лівії Алі Зідан запевнив українську сторону в тому, що життю та здоров’ю громадян України, членів екіпажу судна «Етель», нічого не загрожуватиме. За словами Прем’єр-міністра, він дав відповідне доручення міністру юстиції Лівії прибути до м.Бенгазі для вирішення ситуації із затриманими українцями.

Окрему увагу під час переговорів приділено і питанню захисту прав та інтересів 23 громадян України, затриманих у Лівії у серпні 2011 року. Віце-прем’єр-міністр наголосив на необхідності якнайшвидшого розгляду цього питання, повідомляє прес-служба урядовця.