Останніми днями гривня падає, що не виправдовує прогнозів більшості експертів щодо її «поведінки», які вони давали у 4-му кварталі 2015 року. Так, за два тижні долар подорожчав на 3%, а 17 січня на готівковому ринку його курс до гривні перевищив 27. Чому так відбувається і хто винен у такій тенденції?

Екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко називає чотири причини такого становища. «Перша з них — помилки уряду. Адже він до кінця року накопичив на своєму коррахунку 100 мільярдів гривень, чого не можна було робити. Треба було залишити 40—50 мільярдів гривень, а решту використовувати рівномірно протягом усього року. Коли нарешті гроші було «вкинуто» у ринок, з’явилася велика пропозиція гривні. Друга — проблеми з отриманням чергового траншу від МВФ. А ті кошти, які вже маємо від цієї інституції, використовуємо для сплати за критичний імпорт. Тобто долари на ринок не надходять», — зазначає він.

Експерти впевнені, що цього року курс нацвалюти до долара буде на рівні 25—26 гривень. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Третьою причиною експерт вважає поновлення виплат вкладникам збанкрутілих банків, яке також негативно вплинуло на валютний ринок. І остання причина  — «робота» російських банків на нашому ринку. Саме на цьому наголошують й інші аналітики, що заслуговує на увагу Нацбанку, який повинен поставити крапку в цьому, адже не можна залишати відкритим питання економічної безпеки України.

На ринок спокійно виходять російські фінустанови, скуповуючи долари, а потім просто перераховують ці валютні кошти у свої материнські компанії, розташовані на території РФ.

Олександр Савченко впевнений, що частка російських банківських грошей в Україні дуже висока — 18% усього ринку. За його словами, слід було вже давно ввести квоти: кожна країна має займати не більш як 8% банківського ринку нашої країни.

Сам Нацбанк основною причиною здешевлення гривні вважає свята, коли виникають перекоси у попиті-пропозиції валюти на ринку.

Частково з цим згоден і економічний експерт Володимир Ланда. Він додає, що оскільки купівельна спроможність наших громадян різко впала, то такий чинник, як масовий продаж  валюти на свята, не впливає на зниження курсу гривні, як це було ще 2—3 роки тому.

Чи вдасться втримати курс нацвалюти на безпечному рівні? Головний аналітик рейтингової агенції «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран упевнений, що Нацбанку для зупинення падіння гривні треба «вкидати» на ринок чимало доларів, а також забезпечити вчасну підтримку завезення валюти в країну. «Саме останнє нам необхідно зробити, щоб не допустити ситуації, коли на чорному ринку валюта є, а в офіційних обмінних пунктах та відділеннях банків немає. Подібна ситуація була в лютому 2015 року», — додає він.

Ще Нацбанку слід боротися із так званим сірим ринком валюти, який за останні місяці лише поліпшив свої позиції. За оцінками експертів, його частка становить від 15 до 25%. Звісно, ця обставина не може позитивно впливати на офіційний та комерційний курси національної валюти.

Аналітики оптимістично дивляться на валютну ситуацію, яка складеться у країні у другій половині 2016 року. Якщо Нацбанк та Кабмін прислухатимуться до порад експертів, то гривня «заспокоїться» і їй нічого не загрожуватиме.