ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

Віктор Янукович обговорював із Султаном Хассаналом Болкіахом інвестиційну привабливість нашої держави

У рамках візиту Президента України до Брунею відбулося підписання двосторонніх українсько-брунейських документів. У присутності глави Української держави і Султана Брунею Даруссаламу було підписано меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Урядом Його Величності Султана і Янг Ді-Пертуана Брунею Даруссаламу щодо співробітництва у сфері оборони. Було також укладено міжурядову угоду про взаємне скасування віз для громадян, які користуються "звичайними" паспортами для виїзду за кордон.

Крім того, прийнята Спільна заява України та Брунею, в якій наголошується на тому, що між двома державами закладено основи для розвитку і поглиблення дружніх відносин, повідомляє прес-служба Президента.

Нас цікавлять фінансові ресурси...

Для України Бруней цікавий тим, що в цій країні накопичені серйозні фінансові ресурси. "Є зацікавленість у певних сферах до інвестування, є величезна нафтовидобувна галузь, є зацікавленість Брунею і у розвитку військово-технічної співпраці, у розбудові відносин у сфері освіти", - сказав у коментарі журналістам міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Він підкреслив, що всі ці питання разом із низкою міжнародних питань Президент України обговорив під час своєї зустрічі із Султаном Брунею.

Глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства окремо звернув увагу на укладення угоди про взаємне скасування віз. "Ми намагаємося робити поїздки наших громадян - як поблизу кордонів України, так і у віддалені держави - полегшеними. Це той сигнал, якого очікує суспільство", - зазначив він. Документом передбачено право громадян перебувати на території відповідно кожної з держав без віз терміном до 30 діб.

Він сказав, що Україну цікавить досвід Брунею в енергетичній сфері. Йдеться, зокрема, про застосування технологій виробництва скрапленого газу.

Міністр також звернув увагу на зацікавленість Брунею у співпраці з Україною в сфері АПК. За його словами, йдеться про питання стабільності у світі, яка має базуватися на продовольчій безпеці. "Насправді, при всіх досягненнях агронауки і технологій родючість землі є визначальним фактором, а Україна є однією з небагатьох держав, де цей фактор присутній. Ми просто маємо ефективно його використовувати", - сказав дипломат.

... А партнерів - наша оборонка

Україна та Бруней мають хороші перспективи щодо побудови взаємовигідних відносин у військово-технічній сфері. Про це заявив в інтерв'ю журналістам генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Дмитро Саламатін. "Ми сподіваємось, що найближчим часом перейдемо до обговорення конкретних питань. Ми презентували весь спектр можливостей, які має український оборонно-промисловий комплекс. Ці можливості дуже зацікавили наших партнерів", - сказав він.

Керівник "Укроборонпрому" висловив сподівання, що переговори України та Брунею будуть продуктивними, а контакти, які будуть встановлені, представлятимуть інтерес для українських підприємств. Він також повідомив, що 6-9 червня ДК "Укрспецекспорт" візьме участь в оборонно-промисловій виставці у Брунеї.

A голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів нагадав, що ця країна володіє сімнадцятим за розмірами у світі суверенним фондом з обсягом 30 мільярдів доларів.