Уранці міліція посилює охорону урядового кварталу, збільшуючи на вулицях Інститутській, Липській, Садовій та Грушевського кількість працівників. А на  площі Конституції розпочинається провладний мітинг за участю двох тисяч осіб. Одначе того ранку в стінах парламенту панував спокій. Без ліричних відступів о 10-й годині Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголошує четверту сесію Верховної Ради сьомого скликання  відкритою. Під гімн України встають 378 зареєстрованих народних депутатів, члени уряду на чолі з виконуючим обов’язки Прем’єра, першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим, Глава Адміністрації Президента Андрій Клюєв, генеральний прокурор Віктор Пшонка, керівники судової гілки влади, глави дипломатичних представництв іноземних держав.

Останнім часом депутатам нелегко даються важливі державні рішення. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Володимир Рибак пропонує зробити перший пленарний день днем відкритої парламентської трибуни — висловити думки щодо шляхів урегулювання політичної кризи та забезпечення стабільності в державі. Керівникам фракцій відводить по 6 хвилин на виступ, іншим — по три.

Коли урядовці залишають стіни сесійної зали, до трибуни йде керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він бере слово під гучні та образливі вигуки. «Україна переживає найдраматичніший період в історії. Не завжди консультації іноземних інспекцій корисні для людей своєї країни. Наразі ми не суверенні і не незалежні, бо не можемо подолати і перебороти радикальні виклики, — наголосив він. — Коли замовкли політики — почала говорити вулиця. Це віддаляє Україну від принципів демократії в суспільстві».

На фразу «гнати геть провокаторів» відповідає керівник «УДАРу» Віталій Кличко. «Завдання цього тижня перед парламентом поставив народ на вулиці. Люди кажуть: «Досить!» Зараз влада може розв’язати політичну кризу, — заявив він та застеріг від ескалації конфлікту: — Зачистка вулиць, співпраця криміналу з державними силовими структурами — це гра з вогнем і шлях до знищення суверенної держави».

Естафету переймає керівник ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Він вважає, що Кремль зацікавлений у знищенні територіальної цілісності України. Тож передумовою її збереження називає декриміналізацію, дерусифікацію, «депутінізацію» української громади й суспільства.

ВО «Батьківщина» пропонує розробити чітку економічну стратегію парламенту і дати повноваження новому уряду підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Комуністична партія говорить про загрозу диктатури фашизму, а позафракційник Володимир Литвин побоюється, що «зима невдоволення може перетворитися на весну повстання».

Координатор Штабу національного спротиву Олександр Турчинов категорично заявив, що доки Верховна Рада не розгляне акт відновлення конституційного ладу (про повернення до Конституції 2004 року), інші питання розглядатися не можуть. «Народ України чекає від Верховної Ради не яскравих виступів, а відновлення конституційного ладу. Це головне завдання, яке може зупинили ескалацію насилля в Україні і вивести країну з кризи саме мирним шляхом», — переконаний народний обранець.

За його словами, Акт уже внесено на розгляд Верховної Ради, і він на той момент проходив процедуру реєстрації.

«Ми просимо, щоб керівники фракцій його серйозно обговорили та роздали депутатам, — цитує УНІАН слова Олександра Турчинова. — Це буде шлях для розв’язання страшної і небезпечної для країни кризи».

Ближче до опівдня Володимир Рибак пропонує утворити робочу групу з узагальнення пропозицій депутатів щодо врегулювання ситуації в державі. І констатує: «У виступах порушувалися питання про конституційну реформу. Але погоджених матеріалів на даний час, які б можна було розглянути, у ВР немає», — заявив він. Надвечір керівники фракцій продовжили радитися зі спікером щодо порядку денного наступних засідань.