ДИПЛОМАТІЯ

На Сході глава уряду налагоджував міждержавні відносини й ділові зв'язки бізнес-кіл

Другий день робочого візиту до Туреччини Прем'єр-міністра Миколи Азарова був позначений зустрічами зі своїм турецьким колегою Реджепом Ердоганом і представниками місцевих ділових кіл.

АЕС працюватимуть

Україна, за словами глави її уряду, пропонує Туреччині експорт електроенергії. Переговори вже розпочато, і профільні фахівці з обох сторін докладно опрацьовують цю взаємовигідну ідею.

У перспективі Україна має намір добудувати третій і четвертий енергоблоки на Хмельницькій АЕС і вийти на турецький ринок із серйозною перспективою, повідомив Микола Азаров, додавши: всі вітчизняні АЕС побудовані у сейсмічно безпечних зонах, і тому трагедії, подібні до японських, їм не загрожують.

Приділяється увага і модернізації існуючих АЕС. "Безпечне використання атомної енергетики на сьогодні можливе, альтернативи цьому немає, і тільки надзвичайно багаті країни можуть собі дозволити розмірковувати над можливістю закриття своїх АЕС", - наголосив Микола Азаров.

Торкнувся він і подій у Лівії, подякувавши турецькому колезі за допомогу при евакуації українських громадян. Реджеп Ердоган запевнив українського Прем'єра у готовності Туреччини і в подальшому допомагати нашій державі в евакуації українців з Лівії, якщо знову виникне така необхідність, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

А вже сьогодні українські компанії готові брати участь у модернізації і обслуговуванні турецьких нафто- та газопроводів. Загалом, у ході двосторонньої зустрічі Прем'єрів обговорено широке коло питань торговельно-економічної співпраці між нашими країнами, зокрема аспекти роботи турецьких компаній на українському ринку.

Бізнес мислить по-діловому

Представники ділових кіл Туреччини, які працюють в Україні, зокрема в галузі будівництва, банківської діяльності, виробництва товарів народного вжитку, не згортатимуть своєї діяльності в Україні, як хотіли у 2009 році. А, навпаки, мають намір її розширити. Про це вони заявили на зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Вони констатували стабілізацію політичної ситуації в Україні та поліпшення умов для їх діяльності, зокрема з ухваленням Податкового кодексу, який стимулює модернізацію, передбачає зменшення податкових ставок та надання відстрочки на оплату певних видів податків. А представники будівельного бізнесу виявили цікавість до будівництва лікарень в Україні та відзначили спрощення дозвільних процедур у зв'язку з прийняттям нового закону про містобудівну діяльність.

Микола Азаров також нагадав, що уряд затвердив часові нормативи митного оформлення товарів, згідно з якими середній час оформлення імпорту в митній системі зменшується вчетверо, а в режимі експорту - вдвічі. При цьому він підкреслив, що Кабінет Міністрів суворо контролюватиме дотримання цих норм.

Гарантії надійності

Учора Микола Азаров продовжив східний вояж дводенним офіційним візитом до Ізраїлю. У резиденції Патріарха Єрусалимського Теофіла ІІІ господар посвятив гостя з України в лицарі Ордену Святого Гробу Господнього Єрусалимського. Теофіл ІІІ вручив главі уряду відзнаки Ордену: золотий хрест, корону, вінок та зірку, підкресливши, що візит до Єрусалиму має не тільки політичне, а й релігійне значення.

У свою чергу Микола Азаров подякував Патріархові й зазначив, що в його особі удостоєно високої поваги весь народ України.

А представники ізраїльського бізнесу виявили зацікавленість у співпраці з Україною в галузі раціонального використання води, очистки стічних вод і в будівництві автодоріг за найсучаснішими технологіями. Інвестування в ці проекти буде взаємовигідним та прибутковим, оскільки державні гарантії України сприймаються світовим бізнесом як надійні.

Микола Азаров особливо підкреслив, що вважає пріоритетом своєї діяльності створення привабливого інвестиційного клімату.

Програмою візиту передбачена участь Миколи Азарова в обіді від імені міністра туризму Ізраїлю Стаса Місежнікова, відвідання Центру дитячої онкології лікарні "Дана" в Тель-Авіві, зустрічі з головою Всеізраїльського об'єднання вихідців з України Давидом Левіним. Передбачено й переговори з Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом і Прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху.