ВІЗИТ

Запорукою діалогу буде спільна робота в економічній сфері та залучення інвестицій

Король Йорданії Абдалла ІІ Ібн Аль Хуссейн вперше прибув із офіційним візитом до України. Під час переговорів у розширеному складі Президент Віктор Янукович говорив із ним про зміцнення політичної довіри та взаєморозуміння. По-перше, країни ще не реалізували потенціал у розвитку торговельно-економічного співробітництва та поглибленні роботи у військово-технічній сфері. По-друге, нам не обійтися без Спільної українсько-йорданської комісії з торговельно-економічного співробітництва. Цей орган, за словами глави держави, сприятиме переорієнтації торгівлі з обміну сировинними та напівсировинними товарами на співпрацю у високотехнологічних сферах. Однак найперспективнішими секторами вважається енергетика, авіа- та суднобудування, транспорт і високі технології.

Товарів побільшає

Двосторонні документи, підписані у присутності Віктора Януковича та Абдалли ІІ, скріпили контакти між країнами. У заяві до представників ЗМІ Президент сказав, що окреме місце на переговорах із Королем було відведено розширенню товарної номенклатури, створенню спільних підприємств, нарощуванню прямих зв’язків між діловими колами. Також порушувалися питання розвитку інвестиційного співробітництва. «Ми з Його Величністю старі знайомі, і я вдячний, що він прийняв пропозицію відвідати Україну. Впевнений, конструктивний обмін думками є важливим кроком на шляху розвитку українсько-йорданських відносин, активізації політичних, економічних, гуманітарних контактів з авторитетними та важливими учасниками близькосхідних політичних процесів», – підкреслив глава держави.

А Його Величність, говорячи про нереалізований потенціал в економічній галузі, запросив Україну до участі в реалізації проектів, розпочатих у його країні в сферах залізничного транспорту, енергетики, управління водними ресурсами.

І зерно, і залізниця

Того ж дня із Абдаллою II зустрівся й Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він попросив йорданську сторону пришвидшити розгляд проекту українсько-йорданської Консульської Конвенції. На це Король відповів: посольство його країни відкриється в Києві не пізніше початку 2012 р.

Перспективною буде співпраця і в сільськогосподарській та металургійній сферах. Україна є великим експортером зерна, а Йорданія, відповідно, – імпортером. «Ми можемо спільно будувати сховища для зернових культур, щоб потім цю продукцію розповсюджувати на території всього арабського регіону», – сказав Абдалла II. Окрім цього, сторони зацікавлені співпрацювати у розвитку транспортної інфраструктури Йорданії. «Я знаю, що у вашій країні реалізується масштабний проект з будівництва йорданської залізниці. Ми могли б бути учасником цього проекту – у нас потужні підприємства, які займаються будівництвом залізниці», – заявив Прем’єр.

Що стосується сфери авіабудування, то Йорданію цікавлять українські літаки серії Ан-72 та Ан-74. А щодо участі України у відновленні стабільності на Близькому Сході та у Північній Африці, Микола Азаров висловився лаконічно: всі проблемні питання цього регіону повинні вирішуватися виключно під егідою ООН.