РОБОЧИЙ ВІЗИТ

У пошуках традиційного компромісу

Подальше покращення динаміки торговельно-економічних відносин України та Росії є важливим завданням для обох країн. Про це Віктор Янукович сказав учора перед початком зустрічі з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим у його резиденції «Бочаров ручей».

За словами глави Української держави, нинішня динаміка торговельно-економічних відносин дає підстави говорити, що на кінець поточного року товарообіг між країнами становитиме близько 50 мільярдів доларів. «Ми будемо обговорювати питання, як цю динаміку покращити», — передає слова Віктора Януковича його прес-служба.

Віктор Янукович: Україні  потрібен дешевий газ. Фото Михайла Марківа

Анонсуючи переговори, він повідомив, що йтиметься про широке коло питань двосторонніх відносин. Зокрема про підготовку до проведення П’ятого засідання українсько-російської Міждержавної комісії, яке заплановане на вересень — жовтень цього року. У цьому контексті йдеться не лише про рівень міждержавних відносин, а й про широкий спектр питань міжгалузевої та міжрегіональної співпраці.

Сторони просто зобов’язані розглянути актуальні питання торговельних розбіжностей між Україною та Росією. «На основі традиційного компромісу, який завжди був у наших відносинах, конструктивного підходу до вирішення питань ми, я думаю, будемо шукати відповіді і приймемо належні рішення», — наголосив Президент України.

Одним з таких незручних моментів є питання ціни на газ для України. «Звичайно, ми в обов’язковому порядку обговорюватимемо це питання. Я вважаю, в наших інтересах — і України, і Росії — знайти компромісні рішення. Ми цього будемо прагнути», — зазначив Віктор Янукович.

Президент України, окрім того, подякував Дмитру Медведєву за надану можливість ознайомитися з підготовкою Сочі до зимової Олімпіади-2014. «Для нас цей досвід дуже цінний», — сказав він, нагадавши про українську ініціативу щодо проведення зимової Олімпіади-2022 у Карпатах.

Зі свого боку Президент Російської Федерації також назвав одним із важливих питань переговорів підготовку до проведення П’ятого засідання українсько-російської Міждержавної комісії. За словами Дмитра Медведєва, актуальними темами для переговорів є також газова співпраця, питання регіонального та міжнародного співробітництва, остаточне вирішення питання щодо державних кордонів. «У нас багато тем для розмови. Тому я вважаю, що вона має бути відвертою, прямою і дружньою», — сказав Президент Російської Федерації.