СУСІДИ

Київ і Кишинів заявляють про завершення періоду застою в двосторонніх відносинах та їх повне перезавантаження за всіма напрямками 

У свій день народження в Криму Президент Віктор Янукович провів робочу зустріч з в.о. Президента Молдови, Головою Парламенту Маріаном Лупу. Від себе особисто та від керівництва Молдови Маріан Лупу привітав Віктора Януковича з його 61-річчям і побажав миру й процвітання «дружній Україні та дружньому українському народові», повідомляє прес-служба глави держави.

Непорозуміння — у минулому

Віктор Янукович зауважив, що такі дружні зустрічі «по-сусідськи» дуже важливі для динамічного розвитку двосторонніх відносин, тим більше з огляду на те, що до останнього часу спілкування між нашими державами важко було назвати конструктивним. Обидва лідери  підтвердили готовність Києва і Кишинева до подальшого поглиблення політичного діалогу як у двосторонньому форматі, так і в рамках міжнародних і регіональних організацій.

Окремо Віктор Янукович та Маріан Лупу зупинилися на позитивних результатах, яких вдалося досягти у демаркації спільного кордону. У зв’язку з цим у Києві із задоволенням відзначають факт остаточного вирішення питання щодо визнання права власності України на земельну ділянку, через яку пролягає автомобільна дорога Одеса — Рені в районі населеного пункту Паланка. Це підтверджено оформленням відповідного акта від 30 червня ц. р. і передачею 5 липня кадастрової виписки.

«Це питання дуже важливе, і пошуки його вирішення багато років певною мірою блокували відносини наших держав», — сказав Віктор Янукович. Він зауважив, що цю проблему не змогли розв’язати колишні керівники України і Молдови. «Я вдячний вам за об’єктивний, правильний і справедливий підхід до нього», — наголосив Президент України.

Глава Молдови погодився, що протягом останніх років в українсько-молдовських відносинах тривав період певного застою. Але наразі, на його думку, можна вести мову про перезавантаження у діалозі Києва та Кишинева. «Сьогодні ми з вами можемо оголосити про нову динаміку наших двосторонніх відносин як країн-друзів і сусідів», — заявив Маріан Лупу.

Він наголосив, що для Молдови Україна завжди була важливим стратегічним партнером. «У нас дуже широке поле для взаємовигідної співпраці у всіх галузях як на двосторонній основі, так і у рамках низки регіональних і міжнародних організацій, — сказав лідер Молдови. — Для цього маємо політичну волю, взаєморозуміння, а це створює фундамент, щоб відтепер наше співробітництво рухалось у зовсім іншому ритмі». Крім того, на думку Маріана Лупу, наші країни можуть плідно співпрацювати і в міжнародних організаціях, зокрема в СНД та у рамках ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство», до яких входять Україна та Молдова.

Формула залишається незмінною

Маріан Лупу зазначив, що нинішнє керівництво Молдови, розуміючи важливість налагодження й розвитку відносин з Україною, ухвалило низку рішень у відповідних документах. Зокрема у Спільній заяві МЗС двох держав щодо євроінтеграції та взаємодії в цьому напрямку. Загалом обидва політики відзначили необхідність розширити договірно-правову базу українсько-молдовських відносин і ратифікувати в парламентах країн важливі двосторонні документи, які наразі сторони розглядають. Політики зійшлися на думці, що реалізації домовленостей на найвищому рівні сприятиме й поновлення роботи Між?урядової українсько-молдовської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. На зустрічі також обговорювалися можливості скасування вимоги до громадян Молдови підтверджувати своє фінансове забезпечення, щоб в’їхати на територію України.

Віктор Янукович та Маріан Лупу торкнулися важливої проблеми придністровського врегулювання. Український Президент відзначив незмінність своєї позиції і підкреслив, що будь-яка модель врегулювання має вирішуватися виключно політичними засобами в рамках існуючого формату «5+2» на основі дотримання принципів суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова з врахуванням інтересів жителів Придністровського регіону. (Нагадаємо: за цієї формули Молдова та Придністров’я беруть у переговорах участь як сторони врегулювання, Росія, Україна і ОБСЄ — як посередники, а ЄС і США — як спостерігачі).