СПІВПРАЦЯ

Президент Кіпру також обіцяє стати послом України у ЄС

Уперше в історії дипломатичних відносин Президент Республіки Кіпр Дімітріс Хрістофіас прибув із офіційним візитом до Києва. Віктор Янукович тепло зустрів гостя, відчуваючи його зацікавленість в активізації політичного діалогу на найвищому рівні та співпраці в торговельно-економічній та інвестиційній сферах. Нині саме Кіпр серед усіх іноземних держав спрямовує найбільше фінансів в економіку України.

Пріоритет — інвестиції

На українсько-кіпрських переговорах у розширеному складі Віктор Янукович говорив про необхідність активізації двосторонньої співпраці у торговельно-економічному напрямку. Кіпрська сторона дізналася від глави Української держави про шляхи вдосконалення правового поля у сфері інвестиційної діяльності, перебіг соціально-економічних реформ та ключові зовнішньополітичні пріоритети України.

Діалог президентів був багатогранним. І передовсім він стосувався виведення двосторонніх контактів на новий рівень з урахуванням національних інтересів у розбудові дружніх відносин. Щодо поглиблення торговельно-економічного співробітництва було зроблено акцент на посиленні інвестиційного поля, а також визначено напрямки співпраці у стратегічно важливих для України секторах.

Сторони покладають великі надії на потужну спільну роботу в найближчій перспективі. Це засвідчили підписи, поставлені під двосторонніми міжнародними документами у присутності глав держав: Міжурядовою угодою про економічне, наукове, технічне та промислове співробітництво, яка передбачає створення українсько-кіпрської міжурядової комісії; міжурядовими угодами про міжнародні автомобільні перевезення; про співпрацю в сфері оборони; про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом та Меморандумом про взаєморозуміння між міністерствами закордонних справ України та Кіпру щодо співробітництва з питань, пов’язаних з Європейським Союзом.

Матимемо підтримку

Вже на спільній прес-конференції Віктор Янукович висловив упевненість у тому, що цей візит є ластівкою переходу відносин України та Кіпру на вищий рівень політичного діалогу. «Ми починаємо нову сторінку активних взаємин між нашими державами: приділили багато уваги стану і перспективам політичних відносин, інтеграції України в Євросоюз, а також, безумовно, ключовим питанням двосторонніх взаємин — насамперед у торговельно-економічній та інвестиційній сферах», — наголосив він.

За його словами, товарообіг у розмірі 300 млн дол. не відповідає потенціалам обох країн. До того ж Кіпр є нашим стратегічним партнером щодо залучення інвестицій (близько 3 тис. підприємств було створено на інвестовані цією країною 11 млрд дол.). «Україна інвестує в Кіпр близько 6,5 млрд дол. Це вдвічі менше, але ми вважаємо, що в нас є бажання інвестувати у вигідні для України проекти», — акцентував Президент.

У свою чергу Дімітріс Хрістофіас запевнив Віктора Януковича у підтримці Кіпром європейських прагнень України. За його словами, ми можемо розраховувати на продовження плідної співпраці під час головування Республіки Кіпр в Раді Європейського Союзу в другому півріччі 2012 року. «Кіпр підтримуватиме Україну в будь-яких її прагненнях щодо підписання  усіх документів, пов’язаних із ЄС. Думаю, що Республіку Кіпр можна вважати послом України в ЄС», — акцентував він. Окрім цього, Президент Кіпру привітав українську сторону з головуванням в ОБСЄ у 2013 році: «Республіка Кіпр підтримала кандидатуру України і надалі підтримуватиме її зусилля впродовж усього періоду головування вашої держави».

А першим історичним кроком до успіху пан Хрістофіас вважає відкриття в Україні у рамках його візиту Посольства Республіки Кіпр, назвавши таке рішення кіпрського уряду  новою сторінкою у відносинах з нашою країною. Наступні тактичні дії, за його словами, — проведення українсько-кіпрського бізнес-форуму. Незабаром завершаться й переговори щодо укладання Угоди про розвиток інвестиційних відносин.