Оперативно зреагував на трагедію в Луганську й Маріуполі Президент Петро Порошенко, який «по гарячих слідах» провів зустріч з керівниками силових відомств. Глава держави висловив співчуття рідним і близьким 49 українських військовослужбовців та 5 прикордонників, які загинули 14 червня під час проведення Антитерористичної операції.

Президент підкреслив, що Збройні сили у взаємодії з прикордонниками виконали завдання з перекриття 248 кілометрів державного кордону України: «Мета, яка поставлена у завданні, — відновити український контроль над державним кордоном країни та дати адекватну відповідь терористам».

В. о. міністра оборони доповів, що вихідними в зоні проведення Антитерористичної операції знищено понад 250 учасників незаконних збройних формувань, значна частина яких є російськими громадянами.

Глава держави звернув увагу голови Служби безпеки на невиконання керівництвом Антитерористичного центру СБУ комплексу заходів з безпеки літаків військово-транспортної авіації під час виконання бойових завдань зі знешкодження терористичних угруповань, зокрема в аеропорту Луганська, де й стався терористичний акт.

Тож Президент зажадав найближчим часом докладного аналізу причин, що призвели до катастрофи, а також кадрових пропозицій щодо відповідальності керівництва Антитерористичного центру.

Кабінету Міністрів глава держави доручив виділити кожній родині загиблого грошову компенсацію в 610 тисяч гривень, повідомляє прес-служба Президента.

Тоді ж Петро Порошенко виступив зі Зверненням до українців. «Я схиляю голову перед героями, які загинули під час бойового завдання з відновлення державного кордону України. І водночас я пишаюсь українськими військовослужбовцями, прикордонниками, спецназівцями і десантниками, які рішуче продовжують боротися за мир на нашій землі, — ці слова Президента, сказані з болем і скорботою, прозвучали по всіх телеканалах країни. — Україна сумує за загиблими героями. Я отримав численні дзвінки від лідерів демократичних країн світу, які висловлюють нам свої щирі співчуття. Ми зробимо все можливе, щоб винних у загибелі військових було знайдено, щоб терористи отримали адекватну відповідь і були покарані…»

Співчуття родинам загиблих висловив і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Низько схиляємо голови перед пам’яттю героїв, які поклали життя за свою країну, за те, щоби війна не прийшла в дім кожного з нас. Вони загинули, бо стали на захист чоловіків і жінок, дітей і літніх людей, які опинилися перед загрозою винищення інтервентами та оплаченими ними нелюдами. Ми увічнимо пам’ять про наших героїв, спочатку знищивши тих, хто підняв на них руку, а потім очистивши нашу землю від цієї нечисті», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Арсеній Яценюк також запевнив, що рідні та близькі загиблих не залишаться без уваги уряду.

Нагадаємо, що в ніч з 13 на 14 червня при заході на посадку в аеропорту Луганська терористи цинічно й підступно збили український військово-транспортний Іл-76, який перевозив особовий склад для ротації, техніку, спорядження та продовольство. Загинуло 40 військових  і 9 членів екіпажу. Ця трагедія стала найбільшою разовою втратою серед наших військовиків за всі часи незалежності.

Керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних сил та командування Повітряних сил Збройних сил висловлює щирі співчуття батькам, рідним та близьким загиблих військовослужбовців у зв’язку із трагічною непоправною втратою.

Р.S. Коли верстався номер, Президент Петро Порошенко проводив засідання Ради Національної безпеки і оборони. На початку роботи він запропонував припинення вогню як початок свого мирного плану врегулювання конфлікту. За його словами, вогонь буде припинено на обмежений термін для того, щоб дати можливість бажаючим терористам та сепаратистам скласти зброю. «Нам не потрібні переговори заради переговорів», — наголосив Петро Порошенко.

Водночас, за словами Президента, режим припинення вогню може бути відновлено лише після повернення українськими військовими повного контролю над нашою частиною українсько-російського кордону. 

Відділ новин «Урядового кур’єра»