Як відомо, іноземна валюта завжди дуже жваво реагує на будь-які політичні та форс-мажорні обставини, які складаються в країні. Не став винятком і наш неспокійний час — після нового року курс долара до української гривні почав постійно зростати. 

Офіційна  статистика  багато каже

Так, якщо в банках та обмінних пунктах України ще 29 грудня 2013 року долар продавали в середньому за 8,27 гривні (купували за 8,20), то вже 23 січня 2014-го курсові показники купівлі/продажу американської валюти мали такий вигляд: 8,37 та 8,44 гривні відповідно.

Курс української гривні щодо американського долара, який закладено у розрахунках показників державного бюджету України на 2014 рік, становить 8—8,5.

Чи спостерігається ажіотаж на придбання іноземної валюти серед українців? За спостереженнями «УК», його не відбувається: у багатьох банках та обмінних пунктах можна спокійно купити долари чи євро. Хоч у деяких установах дають лише по 100 доларів у руки. Це підтверджують і фінансові експерти.

Звернувшись до офіційної статистики від Нацбанку України, можна впевнитися, що попит населення на валюту останніми місяцями значно зростав. Найкраще про це говорять цифри. Так, якщо у жовтні 2013 року населення купило іноземної валюти на суму 216 мільйонів доларів, то у листопаді — 782,6 мільйона доларів (що в 3,6 раза більше за показник попереднього місяця), а в грудні — 2,2 мільярда. Як бачимо, цифри зростання вражають.

Хоча справедливо було б зазначити, що у квітні — липні 2013 року спостерігалася зворотна тенденція — до зменшення попиту на валюту.  Сам офіційний курс долара до української гривні від головного регулятора лишається незмінним — 7,99.

Отже, політична криза таки впливає на підвищений у підсумку попит на долари та євро серед пересічних українців, навіть якщо не існує видимого ажіотажу. Проте, як вважає перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень НАН України Ярослав Жаліло, це не єдина причина. На думку експерта, курс долара щодо гривні зростає ще й тому, що Нацбанк протягом січня так і не виходить з інтервенціями на міжбанківський ринок, що надало б валютну «розрядку».

Про це журналістам казав у понеділок, 20 січня, і заступник голови Нацбанку Олексій Ткаченко. «НБУ цього року не виходив з інтервенціями на міжбанківський ринок. Як бачимо, ринок зберігає баланс між попитом та пропозицією. При цьому банківська система насамперед спрямована на те, щоб зберігати свою ліквідність у гривнях. Не може йтися про заробітки на валютних коливаннях. Нацбанк має всі можливості для підтримання курсу гривні. Тенденція останніх періодів полягає в тому, що ринок може сам збалансувати валютні попит та пропозицію», — зазначив він.

Долар через завищений курс нині невигідно скуповувати. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Паніка  шкодить усім

Стабілізації ситуації на валютному ринку сприяли спокій населення, проведення Нацбанком і банками роз’яснювальної роботи серед громадян, а також домовленості з урядом Російської Федерації про зниження ціни на газ і отримання кредиту на $15 мільярдів. Це у свою чергу сприяло зниженню ставок і спрощенню доступу до фінансових ресурсів на міжнародних ринках для України.

Паніка шкодить не тільки банкам, а й вкладникам. Фізичні особи — клієнти банків втрачають як через дострокове зняття депозитів, так і через скуповування валюти за завищеним курсом. При цьому потрібно зважати на те, що банки країни тепер більше орієнтовані на прибуток від кредитування, ніж на заробіток від курсових коливань.

 «Рекомендую громадянам не приймати поспішних рішень, аналізувати і прораховувати їх», — сказав директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов.

Готівки  поменшає

За оцінкою НАБУ, основними тенденціями в банківській системі цього року стануть зростання депозитної бази та збільшення безготівкових розрахунків, що сприятиме зростанню кредитування. Це у свою чергу повинно вплинути на рівень відсоткових ставок (вони за депозитами у гривнях сягають 20%). «Для нарощування кредитування банки повинні відчути підтримку держави. Якщо держава гарантує, що в разі проблем із ліквідністю робитимуть кроки для підтримки банківської системи, то більша сума фінансів піде на кредитування економіки», — додав С. Мамедов.

За словами  Олексія Ткаченка, негативно класифікована заборгованість за кредитами в Україні на початку цього року становить менш як 14% загальної кредитної заборгованості. Зменшується прострочена заборгованість (нині вона менша за 8%). При цьому  регулятивний капітал банків за минулий рік збільшився на 26 мільярдів  гривень, а статутний — на 10 мільярдів. Загальні активи банків зросли торік на 140 мільярдів гривень до 1,41 трильйона гривень. Тобто позитив, зафіксований у попередні роки, триватиме і 2014-го. 

ДОВІДКА «УК»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings покращило прогноз курсу гривні за підсумками 2014 року і першої половини 2015-го до 8,3 гривні за долар, тоді як у листопаді 2013-го воно прогнозувало девальвацію гривні за підсумками 2014 року до 9 гривень за долар. На думку аналітиків Fitch, стабільний курс гривні протримається аж до виборів президента України, запланованих на 2015 рік. І тому нині, переконані у Fitch, влада навряд чи зробить кроки, здатні істотно вплинути на курс гривні у бік її девальвації.