ВІЗИТ

У Києві глава МЗС сусідньої країни вкотре говорив про особливу дружбу

Президент України Віктор Янукович та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва. Йшлося зокрема про ефективну співпрацю двох країн в рамках підготовки та проведення фінальної частини Євро-2012, розвиток торговельно-економічної взаємодії, повідомляє прес-служба глави держави.

У контексті обговорення подальшої розбудови українсько-польського політичного діалогу на найвищому рівні сторони торкнулися теми візиту в Україну Президента Польщі Броніслава Коморовського, який запланований на 2012 рік.

Віктор Янукович, крім того, наголосив на незмінності євроінтеграційного курсу України. Співрозмовники обговорили виклики, які стоять перед нашою державою в контексті її євроінтеграції.

Міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський вважає, що текст угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом буде готовий протягом найближчих тижнів. Як передає УНІАН, про це він сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком.

«Текст угоди остаточно буде закритий протягом найближчих тижнів. З інформації, яку я маю, торгова частина угоди про асоціацію вже закрита, а політична, сподіваюся, до березня також буде вирішена», — сказав він.

На думку Радослава Сікорського, Україна ще до підписання цієї угоди має запроваджувати її положення. «Я би пропонував, щоб Україна, не чекаючи остаточного підписання, все ж таки запроваджувала в себе елементи цього документа», — сказав він.

Як підкреслив головний польський дипломат, іміджу України дуже зашкодила якість судового процесу над екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Зі свого боку міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко підкреслив, що угода про асоціацію не є подарунком для України. «У середній і тим більше тривалій перспективі документ вигідний як Україні, так і — від самого початку — Європейському Союзу», — додав він.

Польща має намір надіслати своїх спостерігачів для спостереження за парламентськими виборами в Україні у жовтні цього року, повідомив Радослав Сікорський. Він зазначив, що парламентські вибори будуть нагодою показати Україну як демократичну державу. «Демократичні вибори — це не лише чесний підрахунок голосів, це також все оточення, пов’язане із ЗМІ, інституційною підготовкою цього процесу», — додав польський міністр.

Він також повідомив, що Польща сподівається до кінця 2012 р. скасувати оплату за власні візи для українців. Крім того, Польща підтримуватиме Україну в процесі встановлення безвізового режиму з ЄС.

«Якщо лише ви виконаєте технічні умови для того, щоб мати безвізовий режим з Європейським Союзом, Польща підтримуватиме саме такий режим між Україною і Європейським Союзом. Якщо говорити про відносини з Європейським Союзом, то ми переконані в тому, що під час нашого головування в Європейському Союзі Польща не зробила для жодної країни так багато, як для України», — заявив дипломат.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»