САМІТ

У Белграді обговорювали активізацію зв’язків між Центральною Європою та ЄС 

Головним завданням України під час її головування в Центральноєвропейській ініціативі (ЦЄІ) є напрацювання рішень, які допоможуть країнам-учасницям протидіяти новій можливій світовій економічній кризі. Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на пленарному засіданні саміту цієї організації в Белграді.

«Ми маємо намір ініціювати зустріч міністрів фінансів країн Центральноєвропейської ініціативи для того, щоб глибоко обговорити заходи, які ми можемо вжити для протидії можливій кризі», — наголосив Микола Азаров. Зустріч може відбутися вже на початку наступного року в Києві.

Україна головуватиме в ЦЄІ у 2012 році. І проведення зібрання стане одним із перших серйозних заходів у цей період, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

На саміт Центральноєвропейської ініціативи прибули керівники 18 країн. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Головуючи в ЦЄІ, вважає Микола Азаров, Україна має реальний шанс стати провідником інтересів тих східноєвропейських країн, які задекларували свій вступ до ЄС. Тож під час головування слід буде зосередитися на активізації та поглибленні зв’язків між ЦЄІ та Євросоюзом. Нині з 18 країн ЦЄІ дев’ять вже є членами ЄС, ще стільки ж мають намір туди вступити.

У цьому контексті Україна зацікавлена у збільшенні обсягів проектів розвитку, які реалізуються в рамках Центральноєвропейської ініціативи із залученням коштів ЄБРР, а також у рамках програм і проектів Європейського Союзу.

Йдеться про проекти в сферах інфраструктури, створення альтернативних і відновлюваних джерел енергії, екології і транспортного співробітництва, а саме: будівництва ширококолійної залізниці від словацького Кошіце до Відня, автомобільної дороги Чоп — Львів, мультимодальних транспортних і логістичних центрів у Дунайському регіоні, передає УНІАН. Микола Азаров запросив також країни ЦЄІ долучитися до реалізації інфраструктурних проектів у рамках підготовки до Євро-2012.

У Белграді Микола Азаров провів низку двосторонніх зустрічей.