ПАРТНЕРСТВО

Запропонована Україною формула співпраці з Митним союзом у форматі «3+1» залишається актуальною

Постійний діалог на високому рівні сприятиме активізації двосторонніх відносин з Російською Федерацією. Таку думку Президент Віктор Янукович висловив під час зустрічі з головою Державної думи Федеральних зборів РФ Сергієм Наришкіним, який перебував з офіційним візитом в Україні.

Глава держави зазначив, що цей візит є знаковим, передає УНІАН. «Ми віримо, що контакти на високому рівні між нашими країнами завжди приноситимуть позитивний результат і стануть стабілізуючим чинником у наших відносинах, — констатував Віктор Янукович. — У нас також немає сумнівів, що ми створимо атмосферу дружби і взаєморозуміння між двома парламентами».

Дружнє рукостискання. Фото з сайту Президента України

У Будинку уряду, де з російським  гостем зустрівся Прем’єр-міністр Микола Азаров, акцент було зроблено на економічній складовій двосторонніх відносин. Показник у понад 50 млрд доларів США товарообігу не може не втішати, адже це є рекордом за всі роки від початку встановлення дипломатичних відносин між Україною та РФ. Ложкою дьогтю є лише надто висока ціна російського природного газу. Близько 560 доларів за тисячу кубометрів теж можна назвати рекордом для європейських споживачів, тільки для України він є сумним. Та рано чи пізно, а взаємоприйнятний вихід із ситуації буде знайдено, переконаний глава уряду. 

Микола Азаров запевнив співрозмовника, що вітчизняний уряд уважно стежить за діяльністю Митного союзу як однієї з форм інтеграційного об’єднання. Це допомагає її учасникам м’яко виходити з економічної кризи. Тому запропонована Україною формула «3+1» зберігає свою актуальність, наголосив Микола Азаров.

У ході зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина і Сергія Наришкіна сторони висловилися за синхронну ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Ратифікація документа полегшить умови торговельних операцій між господарюючими суб’єктами, сприятиме активізації торговельно-економічної співпраці в цілому та дасть змогу вийти на новий рівень міждержавного діалогу.

Йшлося також про ратифікацію Верховною Радою угоди про спрощену процедуру перетину кордону для жителів прикордонних регіонів України і Росії, а Державною думою — угоди про відкриття і функціонування історико-культурних центрів. Український парламент планує розглянути відповідну угоду 22 лютого, а Держдума — у березні.

Голова Верховної Ради також наголосив на важливості якнайшвидшого вирішення майбутнього громадської організації «Об’єднання українців Росії», справа про ліквідацію якої перебуває у Верховному суді РФ. На думку Володимира Литвина, закриття ОУР як єдиної федеральної структури, що представляє національно-культурні інтереси української громади, може послабити позиції двосторонньої співпраці, повідомляє прес-служба ВР.