ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Україна і Латвія визначили напрямки економічного співробітництва на найближчу перспективу

Перший день перебування на латвійській землі Прем’єр-міністра Миколи Азарова було позначено зустріччю і традиційною у таких випадках вечерею з Президентом Латвійської Республіки Андрісом Берзиньшем.

Під час церемоній Микола Азаров передав співрозмовнику щирі привітання від Президента України Віктора Януковича. Сторони також обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва та потенціал розширення співпраці між нашими країнами.

Валдісу Домбровскісу Микола Азаров запропонував купувати українську електроенергію. Фото Олега МАРКІВА

Основне ж навантаження і насиченість подіями припали на вчорашній день. Так, після проведення переговорів у вузькому та розширеному колах у присутності прем’єр-міністрів Миколи Азарова і Валдіса Домбровскіса було підписано Програму економічного співробітництва між Україною і Латвійською Республікою на 2012 — 2013 роки. Від української сторони документ підписав заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Володимир Бандуров, від латвійської — держсекретар Міністерства економіки Латвійської Республіки Юріс Пуце.

«Я вдячний всім, хто брав участь у підготовці такого великого документа, який визначає наші відносини на багато років», — зазначив Микола Азаров. А його латвійський колега додав, що двосторонні торговельно-економічні відносини розвиваються динамічно і мають ще значний потенціал для активізації, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров подякував Латвії за підтримку євроінтеграційних прагнень України, належно оцінивши цінний латвійський досвід швидкого вступу до ЄС.

Окрім цього, сторони підписали Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та Латвійським агентством інвестицій і розвитку. Документ підписали заступник голови вітчизняного відомства Ілля Шевляк і директор латвійської інституції Андріс Озолс.

А голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко і заступник Державного секретаря Міністерства освіти і науки Латвійської Республіки Лаума Сіка підписали Програму співробітництва в галузі науки і технологій.

На спільній з Валдісом Домбровскісом прес-конференції Микола Азаров розповів, що Угоду про асоціацію між Україною і ЄС може бути парафовано протягом найближчих місяців. При цьому він не став прогнозувати, яким чином проходитиме ратифікація угоди в Європарламенті і парламентах країн ЄС.

«Я глибоко переконаний, що інтереси нашої співпраці — це інтереси стратегічні, і вони мають переважати над різними кон’юнктурними ситуаціями, — уточнив Микола Азаров. — А дія Угоди про зону вільної торгівлі, що входить до Угоди про асоціацію, вигідна і Україні, і країнам Євросоюзу».

Прем’єр-міністр Латвії не оминув важливість для ЄС ситуації з екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко в контексті перспектив подальшого зближення співтовариства європейських країн з Україною. Це питання порушувалося на переговорах у форматі  тет-а-тет.

Микола Азаров, перебуваючи у Ризі, виступив перед студентами Латвійського університету, докладно зупинившись на питаннях енергетичного співробітництва.

«Ми запропонували уряду Латвії експорт української електроенергії на рівні 500 МВт», — деталізував Прем’єр-міністр. При цьому він підкреслив, що ця потужність становить близько половини потужності одного українського ядерного енергоблока. Слухачі також дізналися, що Україна готова експортувати електроенергію і до інших європейських країн.

Окрім того, в ході візиту Микола Азаров провів зустріч зі спікером сейму Латвії Солвітою Аболтинею.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»