СПІВПРАЦЯ

З допомогою дружньої держави Україна здатна вийти на ринки регіону

Аби означити подальші спільні кроки на шляху до поліпшення показників у торговельно-економічній, агропромисловій, науково-технічній, транспортній і, насамкінець, військово-технічній співпраці, у нашій країні перебував із дводенним офіційним візитом Президент Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон.

Зустріч з главою Української держави розпочалася з обміну високими державними нагородами. Високий гість отримав із рук Віктора Януковича орден «За заслуги» за визначний особистий внесок у зміцнення українсько-таджицьких міждержавних відносин. А Президент України — найвищу державну нагороду Таджикистану. Це орден «Ісмоілі Сомоні» за значні заслуги у зміцненні взаємовигідного співробітництва.

Оновлений "Олімпійський" Емомалі Рахмона таки вразив. Фото Михайла МАРКІВА

На українсько-таджицьких переговорах у розширеному складі Віктор Янукович одразу ж окреслив шлях до зростання товарообігу. Насамперед слід поглибити співпрацю в рамках Спільної міжурядової українсько-таджицької комісії з питань економічного співробітництва. «Ми не просто закликаємо — зобов’язуємо наші уряди, всіх виконавців, Міжурядову українсько-таджицьку комісію активізувати цю роботу», — наголосив Президент.

А по завершенні переговорів він розповів, що уряди держав мають передусім розробити та узгодити пропозиції щодо подовження дії Міждержавної програми довгострокової економічної співпраці до 2020 р.

Для нашої країни надважлива участь у проектах з розвитку інфраструктури азійського регіону. Принаймні так Віктор Янукович підсумував перебіг діалогу зі своїм колегою на прес-конференції.

«Ми розглядаємо співпрацю з Таджикистаном як у двосторонній, так і багатосторонній площині, яка допомагатиме задіяти потенціал, який є в Україні. Ми виходили з потенційних можливостей сусідства України з Європейським Союзом. Окрім того, географічне розташування й економічні зв’язки Таджикистану з величезним ринком Азії дають нам можливість спільно просувати взаємовигідні проекти в цьому напрямку», — пояснив він.

Наша держава вже готова приєднатися до реалізації проектів з будівництва автомобільних, залізничних шляхів, транспортної інфраструктури, електростанцій, ліній електропередач, газо- та нафтопроводів.

Ще один позитивний момент стосується розвитку АПК. Тут Україна та Таджикистан домовилися працювати за спільною програмою у третіх країнах, створюючи підприємства з переробки сільгосппродукції, вирощування різних культур із застосуванням техніки, яка виробляється на нашій території. Ми також братимемо участь у тендерах з розвитку інфраструктури середньоазійського регіону.

А Президент Таджикистану говорив про стрімке зростання товарообігу. «За 2010 рік обсяг міждержавної торгівлі становив $200 млн, що на 65% більше за показник 2009 року. І такі темпи зберігаються в 2011 році», — зазначив він.

А вже в рамках українсько-таджицького бізнес-форуму сторони означили дії для реалізації перспективних проектів. Емомалі Рахмон запросив українських бізнесменів працювати в Таджикистані, назвавши перспективними для вкладень енергетику, АПК і туризм.

Згодом глави держав оглянули реконструйований Національний спортивний комплекс «Олімпійський». Там Віктор Янукович подарував Емомалі Рахмону футбольний м’яч із зображенням об’єкта і запросив його на фінальний матч Євро-2012.

У рамках офіційного візиту до України Президент Таджикистану мав зустріч із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Він також побував у Дніпропетровську, де, зокрема,  відвідав «Південмаш».

ДОВІДКА «УК»

За підсумками переговорів офіційних делегацій Україна та Таджикистан підписали протокол щодо внесення змін до міжурядової угоди про співпрацю у сфері урядового зв’язку, технічного захисту інформації, меморандум про співпрацю між конституційними судами, договір між національними олімпійськими комітетами. Було підписано угоди між Луганською облдержадміністрацією і виконавчим органом державної влади Хатлонської області Таджикистану про співпрацю та між торгово-промисловими палатами про створення Спільної українсько-таджицької ділової ради.