ДИПЛОМАТІЯ

Вперше за два десятиліття глава Української держави прибув на землю Еллади з державним візитом 

Хоч як це дивно, але факт. На початку наступного року Україна і Греція відзначатимуть двадцяту річницю встановлення дипломатичних відносин. А візит такого рівня відбувся лише зараз. Що ж, краще пізно, ніж ніколи. Нині Греція переживає доволі непрості часи, а Україна намагається вийти на шлях модернізації економіки, позбувшись минулих кризових явищ. Тим більш цікавим обіцяє бути візит Президента Віктора Януковича на південь Балканського півострова.

Напередодні ж глава держави в інтерв’ю грецькому національному телеканалу ЕРТ однозначно дав зрозуміти: наші двосторонні відносини є традиційно міцними й не залежать від політичної кон’юнктури. «Україна і Греція — дві країни, які демонструють стабільність відносин. Але зараз настав час перейти на якісно новий рівень співробітництва», — впевнено підкреслив Віктор Янукович.

У ході інтерв’ю Президент відповів на запитання про європейську інтеграцію України та реформи, які здійснюються в нашій державі. Йшлося про українсько-російські відносини, зокрема про співпрацю в газовій сфері, а також внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Інтерв’ю буде опубліковане в афінській газеті «Ethnos» у неділю, 9 жовтня.

У майбутньому Україну і Грецію очікують масштабні перетворення. Фото Андрія МОСІЄНКА.

Кон’юнктурі тут не місце

Як і годиться за протоколом, просто в афінському аеропорту вишикувалися воїни Почесної варти Грецької Республіки. Офіційна церемонія зустрічі високого гостя з України продовжилася рукостисканням Президента Грецької Республіки Каролоса Папуліаса. Пролунали Державні гімни України та Греції, глави держав обійшли стрій воїнів Почесної варти. Церемонія завершилася представленням офіційних делегацій обох країн.

Вже опісля розпочалася зустріч Віктора Януковича і Каролоса Папуліаса у форматі «віч-на-віч». Далі під головуванням президентів відбулися переговори у розширеному складі. За підсумками перемовин відбулося підписання низки двосторонніх документів, зокрема про повітряне сполучення, про співробітництво у сфері інвестицій, у галузях охорони здоров’я та юстиції.

Скажімо, органи юстиції двох країн виявили зацікавленість щодо взаємної допомоги у підготовці законопроектів та аналізу їх виконання, а також щодо обміну експертами для отримання інформації про структуру та діяльність служб юстиції. Крім того, угода передбачає співробітництво у галузі законодавства, здійснення правосуддя, професійного навчання юристів, функціонування пенітенціарної системи, а також, у межах їхньої компетенції, щодо розвитку правової науки.

І підтримати  не гріх

«Україні та Греції потрібно працювати на подальшу розбудову своїх традиційно дружніх партнерських відносин», — таке переконання висловив Віктор Янукович в Афінах під час протокольної частини зустрічі з грецьким колегою, повідомляє прес-служба Президента.  

Президент України вкотре наголосив, що український та грецький народи здавна пов’язують почуття взаємної поваги та підтримки:  «Ті традиції та зв’язки, які існують між українським і грецьким народами,  не залежать від жодної політичної кон’юнктури».

«Нині Греція та її народ переживають складний період. Нам в Україні також важко, але ми приїхали, розуміючи, що саме в такі часи треба зайняти дуже активну позицію, треба знаходити можливість підтримувати і допомагати одне одному. Це підтверджуватиме ті давні добрі  традиції відносин, які склалися між Україною та Грецією», — конкретизував Віктор Янукович.

Зі свого боку, вітаючи українського колегу від імені усього грецького народу, Президент цієї країни висловив упевненість, що державний візит Віктора Януковича стане важливим кроком у розвитку двосторонніх відносин України та Греції.  «Я з великою радістю вітаю вас і вашу делегацію. Це дуже важливий момент у розвитку відносин між нашими країнами», — сказав Каролос Папуліас. 

Під час  розширених українсько-грецьких переговорів, що відбулися під головуванням президентів України та Греції, Віктор Янукович наголосив, що для успішного подолання наслідків світової економічної кризи наші країни мають посилити свою співпрацю. 

Сьогодні, коли і Україна, і Греція переживають непрості часи, поглиблення двосторонньої співпраці стає особливо актуальним. «Є велике бажання допомогти одне одному. Тому я переконаний, що зараз настав час для значного підвищення координації наших дій у подоланні кризових явищ в Україні та Греції», — наголосив Віктор Янукович.

Безперечно, сказав Президент, масштабні реформи, які сьогодні здійснюються в Україні, допомагають долати кризові явища. Він зокрема зазначив, що у 2010 році вдалося знизити дефіцит бюджету України з 14% до 5%. «2011 рік ми плануємо закінчити з дефіцитом не більшим 3,5%», — зазначив Віктор Янукович.

Зустріч президентів України і Греції у форматі «віч-на-віч» тривала понад годину замість запланованих 20 хвилин. «Це була дуже важлива, дуже дружня і дуже корисна для всіх нас бесіда», — підкреслив Президент Греції під час переговорів делегацій.      

За підсумками двосторонніх переговорів Віктор Янукович виступив із Заявою.

На найвищому рівні

Загалом Україна надає особливого значення проблемам двостороннього співробітництва з Грецією як важливим партнером нашої держави в питаннях європейської інтеграції, економічного співробітництва, а також країною, з якою існують традиційно тісні міжлюдські зв’язки, широкі культурно-гуманітарні та туристичні обміни.

Перший державний візит українського лідера є визначною політичною подією у розвитку українсько-грецьких відносин, що має вивести міждержавну співпрацю на якісно новий рівень. Очікується, що візит Віктора Януковича до Грецької Республіки сприятиме поглибленню міждержавного діалогу, інтенсифікації торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, а також культурних і гуманітарних зв’язків.

Переговори у рамках візиту також сприятимуть обміну інформацією для реалізації масштабних програм реформ в Україні і Греції, повідомляє Укрінформ. 

Окрім зустрічі й переговорів із Каролосом Папуліасом, у графіку глави Української держави — проведення перемовин із Прем’єр-міністром Грецької Республіки Георгіосом Папандреу та Головою Парламенту Філіппосом Петсалнікосом. Другий день візиту буде, зокрема, присвячено участі Віктора Януковича  у роботі представницького українсько-грецького бізнес-форуму.