ВІЗИТ

Україна має намір видобувати коксівне вугілля
на території Монголії

Президент Монголії Цахіагійн Елбегдорж прибув до України з державним візитом з метою активізувати міждержавний політичний діалог на найвищому рівні, адже востаннє глави цих країн зустрічалися в 2003 році. Віктор Янукович, вітаючи колегу в Києві, говорив про нереалізовані, проте доволі цікаві для обох сторін моменти щодо торговельно-економічного партнерства, а також про спільну позицію у різних міжнародних організаціях. Така стратегія зумовлена зацікавленістю нашої держави мати з Монголією стабільні відносини. У відповідь на це пан Елбегдорж говорив про дружні зв’язки з Україною, звертаючи увагу на те, що воїни обох країн служать пліч-о-пліч у миротворчих силах у різних точках світу.

На українсько-монгольських переговорах у розширеному складі Віктор Янукович знову акцентував увагу на необхідності подальшого обговорення і розвитку торговельно-економічних зв’язків із Монголією. «Цей потенціал майже не використаний. Тут є широке поле для розширення наших відносин. Я переконаний, що спільна міжурядова комісія, яка працює, повинна значно активізувати цю роботу», — підкреслив Президент.

Згодом глави держав поставили підписи під Спільною заявою про розвиток партнерських відносин між Україною та Монголією. Цей документ у подальшому має зміцнити співпрацю двох країн. Про готовність до конкретних дій засвідчили й інші міжурядові та міжвідомчі угоди, підписані у присутності президентів, щодо спільної роботи у сфері культури, освіти, торговельно-економічної, науково-технічної галузей, а також щодо запобігання надзвичайних ситуацій та протидії їм.

У заяві для представників ЗМІ Президент України відзначив дружню атмосферу, в якій проходили переговори. За його словами, головна увага приділялася нарощуванню позитивної динаміки політичного діалогу на найвищому  рівні, яка має стимулювати розбудову міждержавних відносин. «Ми єдині у думці, що необхідно задіяти у повному обсязі значний, але досі не використаний потенціал співпраці у різноманітних сферах. Першочерговим питанням порядку денного українсько-монгольських відносин є підвищення ефективності співробітництва у галузях промисловості, сільського господарства і науки», — заявив Президент.

Цахіагійн Елбегдорж також задоволений результатом діалогу з українським Президентом: «Наше співробітництво переходить на новий рівень. Ми маємо змогу співпрацювати у багатьох галузях, зокрема таких, як військова, гірничодобувна, сільське господарство».

На прес-конференції глава держави окремо зупинився на тому, що Україна не відмовиться брати участь у розробці корисних копалин на території Монголії. Зокрема у підході до видобутку вугілля наша держава може застосовувати вуглехімічні технології. Президенту здається цікавою й перспектива видобутку мінеральних добрив з метою їх переробки та подальшого використання у сільському господарстві.

«Для України цікаве питання видобутку коксівного вугілля на території Монголії, яке Україна нині частково імпортує з Росії. Найближчим часом наші експерти вивчатимуть питання щодо способів видобутку такого вугілля, його якості, а також транспортування», — констатував глава держави.