Президент Віктор Янукович доручив правоохоронним органам негайно перевірити всі факти затримання журналістів, перевірити всі обставини та відпустити працівників ЗМІ.

«Журналісти виконують свої професійні обов’язки і через обставини потрапляють у різні ситуації. Я прошу з розумінням поставитися до цього і, по можливості, сприяти роботі журналістів», — йдеться у відповіді глави держави на запитання агентства «Інтерфакс-Україна».

При цьому він звернувся до журналістів із проханням «враховувати обставини, в яких їм доводиться виконувати свої професійні обов’язки, та складність процесу, який відбувається».

Народ упорається сам

У контексті останніх подій у державі Віктор Янукович закликав політиків Сходу та Заходу припинити боротьбу за нашу країну. «Історична доля України є складною від самого початку, ще з часів Київської держави. Тому, що земля наша лежить на роздоріжжі, на межі між Заходом і Сходом. Вплив двох таких різних цивілізацій не може не позначатися на ментальності різних частин нашого єдиного, повторюю, єдиного, народу. Саме через це протягом усієї своєї історії він мав великі труднощі. Були колосальні втрати, були трагедії. Але при цьому завжди була воля людей до об’єднання України. Багато блискучих голів лягло за цю ідею», — висловився Президент.

«Так розпорядилося провидіння, що саме в радянські часи Україна знову стала соборною, єдиною державою. І вона залишиться неділимою. Це я вам гарантую. Доки я керую Україною — нікому не вдасться її розділити», — наголосив Віктор Янукович.

«У чому нам можуть допомогти політики і Заходу, і Сходу? Вони мають припинити між собою боротьбу за Україну. Наш народ сам впорається з тими проблемами, які ми зараз переживаємо. Ми, звичайно, вдячні за наміри. Але, будемо відверті, часом за цими добрими намірами стоїть елементарна боротьба за вплив на Україну. Наша держава незалежна. Народ — зрілий. Ми хочемо і можемо самі вирішувати долю нашої країни», — переконаний Президент.

Тому він акцентує на великій відповідальності чиновників і лідерів опозиції за озвучені оцінки щодо останніх подій. «Днями довелося почути, м’яко кажучи, непродумані заяви від різних сторін. Зокрема, стосовно загибелі людей у протистоянні. Слова, що «вони самі винні в тому, що загинули», є неприйнятними за будь-яких умов не лише для керівника високого рівня, а й для простого громадянина. Такі висловлювання свідчать про недостатній рівень моральної зрілості, коли замість співчуття до рідних і близьких загиблих людей ми чуємо ось такі гіркі слова».

Понизити градус  емоцій

Віктор Янукович виступив проти поділу на «своїх» і «чужих», адже всі люди є нашим українським народом. І не важливо, як ті чи інші ставляться до влади чи до опозиції. Вони всі однаково важливі й однаково близькі. «Принаймні я так розумію критерії ставлення влади до своїх громадян», — наголошує глава держави.

Тож він застеріг від необдуманих заяв лідерів опозиції: «Коли політик, який має намір бути кандидатом у президенти, заявляє на всю країну, що він піде, щоб йому пустили кулю в лоб, то я думаю, що він безвідповідальний. Тут не про свій лоб потрібно думати, а про голови тих людей, які можуть піти слідом. Що з ними може статися, з їхніми сім’ями? Я ще раз застерігаю:  зменште температуру емоцій. Спокійно, врівноважено та мудро — лише так необхідно діяти в такий складний час», — зазначив Президент.

Ось чому глава держави очікує від опозиції «конструктивності та готовності до компромісу». А зі свого боку і з боку інших гілок влади пообіцяв зробити все можливе для відновлення миру і стабільності в Україні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»