ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

Президент переконаний, що домовленості з південноамериканською державою
принесуть економічну вигоду

Стратегічна співпраця України та Бразилії має бути наповнена конкретним змістом. Про це йшлося під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з Президентом Федеративної Республіки Бразилія Ділмою Руссефф. Сторони обговорили співробітництво в різних секторах економіки, в космічній, авіаційній, енергетичній, військово-технічній сферах, авіабудуванні та фармацевтиці. Ділма Руссефф також наголосила на важливості налагодження ефективної співпраці між регіонами наших країн і висловилася за доцільність активізації зв’язків між владою та бізнесом.

Ділмі Руссефф Віктор Янукович вдячний за підтримку української громади в Бразилії. Фото Андрія МОСІЄНКА

Конкретика у пріоритетах 

За підсумками зустрічі у присутності глав держав підписано низку двосторонніх документів: угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Бразилія про військово-технічне співробітництво; меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Урядом Бразилії щодо співробітництва в галузі охорони здоров’я та медичних наук; меморандум про створення українсько-бразильського Консультативного комітету з питань сільського господарства між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством сільського господарства, тваринництва та продовольчого забезпечення Бразилії; меморандум про взаєморозуміння між Національною академією аграрних наук України та Бразильською сільськогосподарською дослідною корпорацією; меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та Агентством з інвестицій та торгівлі Бразилії про сприяння двостороннім прямим інвестиціям; меморандум про взаєморозуміння між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Міністерством гірничої промисловості та енергетики Федеративної Республіки Бразилія у сфері виробництва біопалива.

Підсумовуючи результати переговорів, Віктор Янукович зазначив, що сторони визначили пріоритети у всіх сферах взаємодії. «Підтримання міждержавних контактів на вищому рівні корисне для поглиблення взаєморозуміння та активізації співробітництва», — підкреслив глава Української держави.

Крім того, сторони наголосили на важливості ефективної роботи Міжурядової українсько-бразильської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. «Ми відзначили плідну роботу цього ефективного механізму двосторонньої взаємодії, зокрема п’ятого засідання комісії, яке відбулося наприкінці вересня цього року», — сказав Віктор Янукович.

Він також повідомив, що Україна та Бразилія домовилися про започаткування спільних бізнес-форумів, які проводитимуться на територіях обох країн. «Перший бізнес-форум пройде на території Бразилії за участі великого бізнесу, представників державного сектору, а також губернаторів двох країн», — зазначив глава Української держави.

Нова сторінка відносин

По завершенні переговорів від імені Президента Бразилії на честь Президента України пройшов державний обід. Оцінюючи візит, Віктор Янукович назвав його знаковим у контексті подальшої успішної розбудови партнерських відносин між нашими країнами. «Вірю, що наша спільна політична воля є запорукою ще більшого успіху цієї справи. Нинішній візит, без сумніву, є підтвердженням взаємного прагнення примножити досягнення нашої співпраці. Більше того, вважаю його знаковим: ним було відкрито нову сторінку в українсько-бразильських відносинах», — сказав глава нашої держави.

За його словами, Україна і Бразилія закріпили ті позитивні тенденції, які окреслилися в наших двосторонніх відносинах упродовж останнього часу, а також створили передумови для вдосконалення співпраці на перспективних напрямках.

Президент висловив сподівання, що досягнуті під час візиту домовленості працюватимуть на поглиблення співробітництва наших країн у всіх сферах і належним чином виконуватимуться. «Я вірю в успіх українсько-бразильського партнерства», — підкреслив Віктор Янукович.

Він також подякував своїй бразильській колезі за її особисті зусилля у поглибленні двосторонньої співпраці, висловивши переконання, що обидві країни мають значний потенціал, об’єднавши який ми зможемо істотно зміцнити свої позиції на міжнародній арені.

Крім того, Віктор Янукович висловив подяку бразильській владі за підтримку, яку вона надає українській громаді, що проживає в цій державі. «Ми вдячні за підтримку, що надається бразильськими органами влади на всіх рівнях для реалізації культурних та мовних потреб української громади, збереження її етнічної самобутності. Між нами є духовний зв’язок, бо Бразилія стала другою домівкою для понад півмільйона етнічних українців», — сказав Президент.

Щирі друзі за короткий час

Про перспективи поглиблення стратегічного партнерства йшлося і під час зустрічі Віктора Януковича з Головою Сенату Національного конгресу Федеративної Республіки Бразилія Жозе Сарнеєм. Президент зазначив, що домовився зі своєю бразильською колегою про активізацію роботи Міжурядової українсько-бразильської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

Знаковою для розвитку двосторонніх відносин України та Бразилії Президент назвав реалізацію проекту «Циклон-4 — Алкантара»: «Я переконаний у тому, що ми його успішно завершимо».

Окремо глава держави підкреслив важливість гуманітарної співпраці між нашими країнами, особливо зважаючи на велику українську громаду, що проживає в Бразилії, повідомляє прес-служба Президента.

У свою чергу Голова Сенату Національного конгресу Жозе Сарней підкреслив: бразильська сторона задоволена зміцненням відносин між Україною та Бразилією. «За дуже короткий відрізок часу ми змогли перевести наші відносини до рівня стратегічного партнерства», — наголосив він. Голова Сенату висловив сподівання на подальший активний розвиток співпраці між двома країнами.

«Національний конгрес приймає вас як щирого друга, і ми сподіваємося, що наші відносини розвиватимуться на благо українського та бразильського народів», — наголосив він

Також Жозе Сарней звернув увагу на значну роль, яку відіграє в житті Бразилії місцева українська громада: «У Бразилії живуть 500 тис. українців, які допомагають нам розбудовувати країну».

***

Україна та Бразилія домовилися про започаткування спільних бізнес-форумів, які проводитимуться на територіях обох країн. Перший бізнес-форум пройде в  Бразилії за участі великого бізнесу, представників державного сектору, а також керівників регіонів обох країн.

Зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Федеративної Республіки Бразилія Ділмою Руссефф та Головою Сенату Національного конгресу Жозе Сарней. Фоторепортаж Андрія МОСІЄНКА