АКТУАЛЬНО

Угода про асоціацію фактично готова. Залишилося узгодити  розділ про перспективи членства України в Євросоюзі

Під час робочого візиту до польського Вроцлава Президент Віктор Янукович зустрівся з Президентом Польщі Броніславом Коморовським та Федеральним президентом Німеччини Крістіаном Вульфом. Глави держав обговорили питання євроінтеграції України. Як заявив після зустрічі Віктор Янукович, ішлося зокрема про переговори щодо Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«Я поінформував президентів про те, що переговори фактично закінчилися 11 листопада, і залишилися питання політичні. Головне питання — це формулювання розділу щодо перспективи вступу України до ЄС», — підкреслив глава Української держави. За його словами, робота над цим питанням продовжуватиметься до Саміту Україна — Європейський Союз, який запланований на грудень поточного року.

Віктор Янукович переконував німецького та польського президентів: справа проти Тимошенко не має політичного підгрунтя
Фото Михайла МАРКІВА

Віктор Янукович наголосив на тому, що закладені в тексті угоди формулювання матимуть значення під час ратифікації документа країнами ЄС: «Тому нам дуже важливо на двосторонньому рівні мати відчуття того, яким чином ця перспектива буде відображена в угоді, на що погодяться країни Євросоюзу».

Відповідаючи на запитання журналістів про судовий процес над екс-прем’єром Юлією Тимошенко, Президент заявив, що в Україні неможливе будь-яке втручання влади в роботу судів — і в Європі це добре розуміють. «Я повідомив, що ще очікується засідання апеляційного суду, йде процес розслідування інших напрямків діяльності Юлії Тимошенко», — цитує слова глави держави його прес-служба.

За словами Віктора Януковича, кримінальна справа стосовно Юлії Тимошенко не має політичного під∂рунтя. Водночас він додав: справа екс-прем’єра перешкоджає євроінтеграційному поступу України, адже нині є намагання об’єднати питання європейської інтеграції України з розслідуванням кримінальних справ Юлії Тимошенко та їх судових розглядів. «Але йде час, і ми не можемо нині передбачити, чим це закінчиться. Відповідь на ці питання можуть дати тільки суди», — додав Президент.

Він також нагадав, що кримінальну справу стосовно Юлії Тимошенко було розпочато за дорученням РНБО ще у 2009 році: «Тому будь-які претензії до діючої влади не зовсім відповідають дійсності. Правоохоронні органи продовжували робити свою справу, вони її довели до суду, і суд її розглянув».

Крім того, Віктор Янукович зазначив, що справи проти Юлії Тимошенко розглядалися судами Росії та Сполучених Штатів Америки, але не були доведені до логічного завершення в Україні через брак документів. «Не вистачало документів, фактів. Зараз документи і факти вивчають слідчі та правоохоронні органи», — сказав він. 

Також у Вроцлаві глава держави поклав квіти до пам’ятника розстріляним у 1941 році професорам Львівського університету. Передбачалося, що Президент візьме участь у святкуванні 200-річчя Вроцлавського університету. Проте через погодні умови глава держави не зміг прибути до Польщі  вчасно.