На вулиці Грушевського, 5 о 14.52 уперше за всю історію незалежності 371 із 411 народних обранців (рекордна кількість голосів) підтримали постанову ВР про призначення Арсенія Яценюка Прем’єр-міністром.

Опісля того, як 358 голосами депутати проголосували за постанову ВР «Про звільнення з посади членів Кабміну» вже екс-лідер ВО «Батьківщина» вніс пропозиції щодо складу нового уряду. Запропоновані кандидатури об’єднали вимоги українців з Майдану та заручилися підтримкою 331 із 410 парламентаріїв.

Окремо депутати проголосували за дві постанови, внесені виконуючим обов’язки Президента, Головою ВР Олександром Турчиновим — щодо призначення адмірала Ігоря Тенюха на виконання обов’язків міністра оборони та щодо призначення Андрія Дещиці на виконання обов’язків міністра закордонних справ.

Арсеній Яценюк зачитав Присягу члена Кабінету Міністрів на вірність Українському народові. А решта урядовців скріпили зобов’язання підписами під документом.

ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про призначення Яценюка А. П. Прем’єр-міністром України

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 та частини другої

статті 114 Конституції України Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Призначити Яценюка Арсенія Петровича на посаду Прем’єр-міністра України.

2. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Голова Верховної Ради України О. Турчинов

м. Київ
27 лютого 2014 року
№800-VII

Кращого життя не обіцяють

Годину раніше в сесійній залі Олександр Турчинов поінформував присутніх, що цього дня відповідно до статті 83 Конституції в апараті ВР зареєстровано новосформовану коаліцію депутатських фракцій VII скликання «Європейський вибір». У складі 250 осіб представлені депутати ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УДАРу», а також групи «Економічний розвиток» та «Суверенна європейська Україна». В такий спосіб парламентарії засвідчили рух до стабілізації ситуації в нашій державі та відновлення роботи виконавчої влади в центрі й на місцях. Цей крок у сесійній залі народні обранці зустріли бурхливими оплесками.

У ході короткого організаційного засідання коаліція, утворена відповідно до угоди про створення і виконання вимог і принципів Євромайдану, у формі голосування руками визначилася зі складом Кабінету Міністрів та внесла кандидатуру лідера ВО «Батьківщина» на призначення Прем’єр-міністром. Прийнявши подання, Олександр Турчинов надав слово головній фігурі дня.

Арсеній Яценюк за 20 хвилин в короткій формі означив першочергові кроки у діяльності уряду. «Наша країна перебуває на межі економічного і політичного колапсу. Ми зобов’язані зберегти цілісність держави, яка стане членом ЄС. Але за це майбутнє нам всім треба взяти повну відповідальність», — зазначив посадовець, закликаючи всіх учасників Будапештського меморандуму гарантувати безпеку й цілісність України.

Особливо сподівається Арсеній Яценюк на те, що Росія не порушуватиме цього меморандуму, тобто не підтримуватиме сепаратистів і високопосадовців, проти яких порушено кримінальні справи. «Ми звертаємося до Росії як до нашого партнера виконувати всі двосторонні й багатосторонні міжнародні зобов’язання. А також просимо інвестувати в Україну. Росіяни, не воюйте з нами, ми повинні крокувати разом», — сказав він.

А потім оголосив справжню війну колишній податковій і митній політиці — передовсім пообіцяв ліквідувати найкорупційніше, на його переконання, Міністерство доходів і зборів, створити нове антикорупційне бюро.

Він засудив будь-які прояви сепаратизму і виступив проти тих персон, які мають на меті розколоти нашу національну єдність. Згадав також про єдину, визначену законом державну мову — українську, одначе пообіцяв всім етнічним групам забезпечити права розвитку та надати гарантії щодо цього.

Говорив Арсеній Яценюк і про вкрай сумні факти. За попередньою та ще не остаточною інформацією, яку він отримував протягом останніх десяти днів, державну скарбницю в Україні розкрадено і в ній майже порожньо — на єдиному казначейському рахунку залишків приблизно 4,3 мільйона гривень. Тому й не обіцяв покращення якості життя найближчим часом.

Нові обличчя в урядовій ложі Верховної Ради вселяють надію на краще життя. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Витрати жорстко контролюватимуть

Наш державний борг —75 мільярдів доларів (три роки тому показник був утричі меншим). Золотовалютні резерви оцінюють у 15 мільярдів доларів, натомість 37 мільярдів доларів кредитів, що їх отримала минула влада, якимось чином зникли. За словами Арсенія Яценюка, невпинно зростає рівень безробіття, це стосується й виведення іноземних інвестицій з вітчизняних банків. «Інвестори тікають і рятують капітали в інших країнах, — резюмував він. — Ми стоїмо перед неймовірними економічними викликами. Щоб їх подолати, нам потрібно приймати вкрай непопулярні рішення щодо субсидій, тарифів, скорочення соціальних програм».

Зважаючи на це, уряд передовсім скорочуватиме видатки держбюджету на утримання органів державної влади. Відтепер жоден посадовець не матиме права скористатися чартерними літаками та користуватися передбаченими раніше видами пільг. Доведеться їм забути й про персональні автомобілі. «В країні вводиться найжорсткіша за всю історію фінансової системи система контролю та скорочення бюджетних витрат!» — пояснив новообраний Прем’єр.

А продовжуючи тему заявив, що наразі не встановлено місцезнаходження 3 мільярдів доларів державних гарантій, отриманих від КНР. Росії наш уряд винен 1,8 мільярда доларів. Ці борги новий уряд «гаситиме», беручи кредити у міжнародних фінансових організацій. У зв’язку з цим негайно розпочне переговори з МВФ та ЄС. Фокусуватиме увагу й на інших структурах, які здатні фінансово допомогти нашій країні.

Арсеній Яценюк зобов’язався всіма можливими конституційними методами контролювати й безпекову ситуацію в країні — зокрема у найближчі дні відновити патрулювання вулиць силами правопорядку. «Безпека громадян — питання номер один». А номер два — зовнішні відносини України. У контексті євроінтеграції уряд відстоюватиме швидке встановлення безвізового режиму. Документ підпишуть, як тільки на це дасть згоду ЄС.

Судова гілка влади також зазнає змін. Президентські вибори 25 травня Арсеній Яценюк прогнозує складні, однак чесні й прозорі.

Загалом нових урядовців він охрестив «політичними камікадзе», проте запевнив, що вони зроблять усе можливе для України. «Я не збираюся балотуватися в президенти і здаю мандат народного депутата. Уряд — тільки орган, який призначає парламент, а посади — це можливості реалізації. Ми зможемо врятувати країну. Вірю в те, що в нас є сили, мудрість, єдність. З нами Бог і Україна. Слава Україні!» — резюмував він.

До слова, цю програму діяльності Кабінету Міністрів підтримали 294 із 389 народних обранців.

А вранці в ході засідання Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про Кабінет Міністрів України», Закон про внесення змін до Закону «Про місцеві державні адміністрації» щодо приведення його у відповідність з Конституцією. Окрім цього, внесла зміни до Закону «Про центральні органи виконавчої влади» (щодо приведення його у відповідність з Конституцією) та повністю реабілітувала 28 політичних в`язнів, ухваливши Закон «Про внесення змін до Закону України «Про застосування амністії в Україні». Ухвалено й низку постанов, якими призначається проведення 22 позачергових виборів міських голів.