«Первинним є суспільство, а вторинною — влада. Проблема полягає в тому, що посадовці дуже часто забувають про це і переходять у паралельну площину із суспільством, яке й сформувало державу. Це моє трактування революційної ситуації в країні», — такими філософськими роздумами віце-прем’єр-міністр Олександр Сич розпочав зустріч із представниками громадських організацій у Клубі Кабінету Міністрів.

Захід він присвятив гуманітарним питанням, тому й висловив у неординарний спосіб своє бачення витоків проблеми, яка є в Криму і на сході країни. За словами посадовця, ситуації, пов’язані з «актами захоплення територій», спровокувала зокрема недосконала та недолуга або навіть злочинна гуманітарна політика. «Можна скільки завгодно нарікати на жителів цих регіонів, що вони свято вірять у нав’язані їм думки. А що вони бачать по телебаченню, чують по радіо чи читають у пресі? Протягом 20 років громадяни України не мали можливості всотувати інформацію, яка б закликала всіх єднатися».

Окремо ж він сказав про те, що пропозиції та побажання громадських діячів щодо бачення вітчизняних гуманітарних проблем збігаються з його власними поглядами. Тож протиставити «класичній війні» Росії проти нашої Батьківщини він пропонує якісну роботу інформаційної системи. Для цього слід створити низку державних інститутів, демократично спрямувати ЗМІ. Як саме? Шляхом діалогу із представниками компетентних кіл. Нині Олександр Сич запропонував відшукати спосіб захистити медіа-простір від завуальованих закликів до сепаратизму та повалення конституційного ладу й відповісти на запитання: як поєднати принципи демократії в Україні? «Держкомтелерадіо, Укрінформ. Як зробити так, щоб ці та інші інституції діяли злагоджено, протистояли загрозам державної інформаційної політики?» — звернувся до присутніх віце-прем’єр.

Свідомість та менталітет українців часто реагують на інформацію, нав’язану у книжках. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Відповів на запитання твердженням, що в Україні забагато масових інформаційних технологій, але замало засобів масової інформації.

«Ключове завдання влади — без порушення принципів демократії та свободи слова нейтралізувати дезінформацію, поширювану несумлінними мовцями. З одного боку, ми маємо запобігти поширенню ворожого інформаційного продукту, з іншого — бути почутими в межах усієї України».

До речі, продовжуючи тему, віце-прем’єр розкритикував і ситуацію з книговиданням та книгорозповсюдженням, обслуговуванням бібліотек. На його думку, свідомість та менталітет українців зреагували на інформацію, яку їм нав’язували у книжках. Мовляв, нині на вітчизняному книжковому ринку 80% віддається російській літературі, тобто продукту, надрукованому в РФ і за змістом антидержавному, аморальному.

А потім урядовець розповів, що у ВР розпочато розгляд питань щодо створення в Україні суспільного мовлення, в Кабміні ж на завершальному етапі підготовки перебувають документи про створення Ради міжнаціональної злагоди та окремого органу, який би опікувався правами національних меншин. До речі, збалансовану етнонаціональну політику уряд вестиме за умови, що жодна з таких меншин не матиме монопольної переваги. А питання мовної політики, які багато хто вважав причиною радикальних заяв з північного кордону, Олександр Сич назвав нічим іншим, як приводом для агресії Росії (ним, до речі, могло стати будь-що, навіть зміни клімату).

Також уряд ініціював процес повернення належного статусу Інституту національної пам’яті: планує зробити з нього інституцію, яка б проводила централізовану концептуальну політику, що на основі історичної правди поєднувало б різні верстви суспільства. «Правда врятує українське суспільство. Воно має право на безперешкодний доступ до української архівної спадщини», — резюмував урядовець.

А насамкінець нагадав, що цими днями завершується процес формування експертних громадських рад при віце-прем’єрі з усіх напрямів роботи, підпорядкованих посадовцеві. Зокрема йдеться про ради в галузі освіти, охорони здоров’я, культури і мистецтва, молоді і спорту, етнонаціональних питань та міжконфесійних відносин.