Комунальне підприємство «Чернівцітеплокомуненерго» реалізує проект «Реконструкція централізованого теплопостачання міста Чернівці», який охоплює майже 90% споживачів тепла. Техніко-економічне обгрунтування заходів виконала консультаційна інжинірингова компанія RAMBOLL із Данії на замовлення ЄБРР.

— Програму модернізації, спрямовану на підвищення енергоефективності, зменшення споживання енергоресурсів впровадять за три роки. Вона дуже важлива для Чернівців, — зазначає міський голова Олексій Каспрук.

Фінансову підтримку забезпечує ЄБРР і Фонд чистих технологій. Європейський банк надасть «Чернівцітеплокомуненерго» кредит у 10 мільйонів євро та грант у 4 мільйони. Безпосередньо місто надасть на співфінансування 2 мільйони євро.

Проект передбачає встановлення у двох великих житломасивах понад 300 індивідуальних теплопунктів (ІТП) із теплообмінниками для багатоповерхівок і невеликих забудов, а також біопаливних котлів, що працюють на щепі, реконструкцію та модернізацію великих та малих котелень, заміну третини тепломереж.

— Раді, що в Чернівцях нам пішли назустріч. Не було зволікань і проблем зі збором інформації. Для міста цей проект дуже корисний: споживатиметься менше енергії при значно більшому ККД, — каже консультант компанії RAMBOLL Віктор Дорошенко.

ІТП забезпечить автоматичне регулювання подачі тепла залежно від температури повітря та точний облік його споживання. Завдяки теплообмінникам поновиться централізоване постачання гарячої води. Данські експерти підтвердили, що централізоване забезпечення теплом і гарячою водою, якщо задіяно сучасне обладнання, набагато економніше, безпечніше, ніж індивідуальне.