ГОДИНА ЗАПИТАНЬ ДО УРЯДУ

Після тривалої перерви до сесійної зали парламенту практично у повному складі завітав Кабінет Міністрів 

Згідно з регламентом, напередодні депутати мали надіслати письмові запитання до уряду, головні з яких, як з’ясувалося, стосувалися соціально-економічної тематики. Тож більшість часу з трибуни Верховної Ради відповідали міністр соціальної політики Наталія Королевська, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова та перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський.

У своєму виступі, який радше нагадував звіт, а не відповіді, Наталія Королевська акцентувала на першочергових кроках Мінсоцполітики, спрямованих на підвищення рівня зайнятості, вдосконалення роботи Пенсійного фонду та системи пенсійного забезпечення, підвищення рівня соціального захисту малозабезпечених та найвразливіших верств населення.

Відповідаючи на запитання щодо стану виплати заробітних плат, міністр повідомила, що у бюджетній сфері станом на 22 березня заборгованості немає. При цьому Наталія Королевська визнала, що борги із зарплатні є, зокрема на економічно неактивних підприємствах та підприємствах недержавної власності. Такі підприємства загалом завинили понад 300 мільйонів гривень, а ще 413 мільйонів — це борги на підприємствах-банкрутах. «Щодо всіх економічно активних підприємств ми звернулися до Генеральної прокуратури з проханням терміново розібратися в усіх випадках та виплатити людям заробітну плату», — повідомила Наталія Королевська, додавши, що для розв’язання проблем підприємств-банкрутів держава не має дієвих механізмів. Хоча такі механізми наразі розробляються.

Вже з місця депутат Андрій Павловський запитав про ситуацію на кордоні, де нерозмитненими стоять 519 гуманітарних вантажів. Міністр зазначила, що протягом багатьох років гуманітарні вантажі використовувалися як коридор надходження контрабанди до України. Проте з початку січня вирішено кардинально змінити ситуацію. За словами Наталії Королевської, нині міністерством  отримано 450 звернень від різних організацій щодо визначення вантажів як гуманітарних і 254 вантажі вже визнано гуманітарними та їх буде доставлено до адресата.

На тезу про те, що ситуація з гуманітарними вантажами набуває рис міжнародного скандалу, міністр не стрималася і підвищеним тоном навела приклад, коли просять під виглядом гуманітарного вантажу завезти корм для кішок та цуценят на суму 20 тисяч євро або ж кабріолет «Ауді» для ветерана.

Тон розмови міністра викликав резонанс у сесійній залі. З боку депутатів пролунали зауваження на кшталт «прийшла Королевська, всіх облила брудом, і пішла» і навіть прохання Ганни Герман до присутнього у залі Прем’єр-міністра: «будь ласка, нам Королевську більше сюди не приводьте».

Такий хід подій не сприяв конструктивній роботі. Якщо керівник МОЗ Раїса Богатирьова розповідала про стан і перспективи розвитку медицини та системи охорони здоров’я у спокійній обстановці, то першому заступнику керівника Мінфіну було трохи важче. По-перше, значна кількість депутатів вийшла із сесійної зали (напевно, у своїх справах), а по-друге, деякі запитання до чиновника супроводжувалися галасом та вигуками. Тож Анатолію Мярковському було важко почути, що в нього запитують.

А ось глава уряду Микола Азаров узагалі не зміг розчути одне із запитань, тож і відповіді не дав. Щоправда, під кінець години запитань зала трохи вгамувалася і Прем’єр таки зміг відповісти на кілька запитань. Зокрема, він нагадав представникам опозиції, що за останні три роки роботи уряду основні соціальні гарантії значно підвищилися.