Днями гравці й тренери національної футбольної збірної стали гостями Президента Петра Порошенка. Як завзятий вболівальник, Петро Олексійович не міг не скористатися нагодою особисто привітати гравців з історичною перемогою над словенцями у двобої плей-офф за вихід на Євро-2016. Глава держави подякував спортсменам за такий бажаний для українців результат, який став можливим завдяки стійкості й волі до перемоги.

«Останній матч був справжнім боєм. Це бачив увесь світ. Ви прагнули не просто перемогти, а відстояти честь українського футболу і високо підняти український прапор. Вам це вдалося. Кожна така перемога, кожна така гра наближає нашу країну до Європи. І дуже символічно, що Україна бере участь у фінальній частині європейської футбольної першості», — наголосив Петро Порошенко.

Президент і футболісти разом згадали приємні моменти гри зі словенцями. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Він висловив оптимізм стосовно подальшої європейської інтеграції України і зазначив, що вітчизняний футбол відіграє в цьому процесі важливу роль: «Я вірю у вашу перемогу», — сказав Президент, побажавши гравцям незламної віри в Україну.

Капітан збірної Анатолій Тимощук подякував Президентові за особисту присутність на матчі зі збірною Словенії: «Гравці збірної добре пам’ятають, у якій країні вони народилися, і пишаються цим. Більшість із нас розуміє, що для нас означає Євро-2016. Тому ми гідно захищатимемо кольори нашої країни, її єдність. І у такій складній ситуації українці мають бути єдині як ніколи».

Голова Федерації футболу Андрій Павелко подякував Президентові за увагу і постійну підтримку, наголосивши на важливості традиції запрошення воїнів АТО на кожну гру збірної. «На всі матчі збірної ми запрошуємо наших героїв. Вони разом із нами їздять на виїзні зустрічі», — сказав він і додав, що така взаємодія значно підняла спортивний дух наших футболістів.

Петро Порошенко також підкреслив важливість того, що футболісти збірної підтримують наших поранених воїнів АТО, бо це та справжня людяність, яка об’єднує націю, повідомляє прес-служба Президента.

Віце-президент УЄФА Григорій Суркіс сконцентрував увагу глави держави на проблемах вітчизняного футболу, особливо наголосивши на важливості невідкладного вирішення питання безпеки на футбольних аренах України відповідно до європейських футбольних норм. Він звернувся з проханням створити відповідний координаційний орган.

Коментуючи цю ситуацію, Президент зазначив, що, за його інформацією, «корені цих провокацій ідуть не з України». За його словами, є всі підстави вважати, що стежка останніх провокативних подій під час матчу «Динамо» — «Челсі» веде в Росії. Їхня мета — створити ситуацію і звинуватити Україну у расизмі. Президент повідомив, що доручив Національній поліції та СБУ ретельно розібратися в цьому інциденті та висловив сподівання, що УЄФА ухвалить виважене рішення щодо цього епізоду.

«Не може страждати Україна, страждати світ футбольних уболівальників і глядачі, страждати репутація країни», — глибоко переконаний глава держави.

Насамкінець Президент нагородив команду пам’ятними подарунками.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»