Керівникам районів та міст Миколаївської області запропонували реалізувати на своїх територіях реальні проекти із газозаміщення. Щороку область споживає приблизно 1,1—1,2 мільярда кубометрів природного газу, з них 500 мільйонів — у системі житлово-комунального господарства та в бюджетній сфері. Динаміка використання природного газу стійко знижується. Нині активно розвивається електроопалення, на сьогодні вже півтори тисячі абонентів перейшли на нього.

Як зазначив на представленні проектів перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук, «нам важливо заощадити газ і бюджетні кошти. У 2016 році ми повинні завершити реформування опалювальної системи. Нині кілька інвестиційних компаній представляють проекти із газозаміщення й альтернативних видів енергії в бюджетній сфері, які успішно реалізовують у нашій області й у всій Україні».

Як приклад — діяльність компанії «Укртепло», що працює в 14 областях України та обслуговує понад 100 котелень загальною потужністю більш як 130 МВт. У підприємства розвинене власне виробництво з котельного обладнання. Цього року ТОВ увійшло і до Миколаївської області, вклавши майже 15 мільйонів гривень у будівництво десяти котелень. Перша котельня вже успішно працює в новобузькій школі.

Один з головних чинників успіху — котельні працюють на місцевому паливі, що дає змогу розвиватися ринку альтернативного палива в області. Голова Новобузької райдержадміністрації Сергій Іванов підтвердив, що проект успішно реалізують, що надало можливість не тільки обігріти приміщення, а й заощадити кошти.

Інше підприємство займається реконструкцією котельні в Миколаївському геріатричному пансіонаті. Реалізація пілотного проекту дасть змогу замістити річне споживання газу обсягом 200 тисяч кубометрів. Вартість інвестиційного проекту — півтора мільйона гривень, за попередніми підрахунками, термін окупності — близько п’яти років. Як паливо використовуватимуть солому, що її вдосталь на аграрній Миколаївщині.

Про впровадження технології водовугільного палива (тобто рідкого палива, яке отримують шляхом змішування подрібненого вугілля, води та пластифікатора) розповів представник компанії «Українське тепло». Заміна котельного обладнання на природному газі котлами на водовугільному паливі знижує вартість теплової енергії на 10%.

«Кожен проект дуже цікавий і має специфіку, що дає змогу обрати найбільш оптимальний варіант чи для соціального об’єкта, чи для житлового, — відзначив Микола Романчук. — Залишається вивчити пропозиції й реалізувати їх на території району або міста».