Щороку в селі Білозір’я Черкаського району на території колишніх заплав, а нині випасів для худоби димить суха трава. Хто і для чого підпалює її, встановити не вдається. Однак факт лишається фактом. Кажуть, таким чином дехто з місцевих жителів «воює» з гризунами. Від пожеж, які роздмухує вітер, часто потерпають садки та присадибні ділянки, страждають люди. До того ж поряд — сосновий ліс, який також може зайнятися від неконтрольованого вогню. Важко виміряти екологічну шкоду, якої завдають такі вогняні стихії. Подібні пожежі спостерігаються й в інших районах Черкащини. Особливо небезпечне загоряння в природних екосистемах області, зокрема на торфовищах.

Як розповів перший заступник начальника управління ДСНС в Черкаській області Сергій Озеран, така ситуація часто виникає через висихання покладів торфу внаслідок зниження рівнів підземних вод у заплавах малих річок і на прирічкових територіях. Окрім того, причиною збільшення кількості пожеж є випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною рослинністю, її залишків на землях сільськогосподарського призначення. Ще однією причиною виникнення таких надзвичайних ситуацій, як пояснив керівник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, є дефіцит опадів.

Який же вихід із цієї ситуації? Як наголосив Сергій Озеран на засіданні  регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій,  вихід — утримання власниками земельних ділянок і торфовищ у належному протипожежному стані, виконання заходів, передбачених комплексним планом дій щодо захисту лісів, торф’яників та сільгоспугідь, додержання правил пожежної безпеки.

Задля запобігання виникненню пожеж вирішено посилити контроль за станом залягання покладів торфу шляхом постійних патрулювань та рейдів, провести відповідну роботу з сільгоспвиробниками та орендаторами щодо заборони випалювання стерні та пожнивних решток, ужити заходів щодо встановлення та притягнення до відповідальності винних у спалюванні стерні та сінокосів, також  передбачити надання коштів з місцевих бюджетів на наступний рік для фінансування заходів щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій.