«Донедавна учасник бойових дій після отримання посвідчення в установі соцзахисту писав заяву і подавав необхідний пакет документів, — повідомила директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Людмила Корнієнко. — Після цього його дані заносили до Єдиного реєстру пільговиків України. Потім він мав обійти шість комунальних установ, вистояти там черги, знову написати заяви і подати повторно ті самі пакети документів. Тепер вояки тільки у нас подають заяву, ідентифікаційний код, паспорт, свідоцтва про народження неповнолітніх дітей тощо. Далі ми вже самі заносимо дані до реєстру і в електронному вигляді направляємо документи підприємствам-надавачам послуг». Людмила Корнієнко нагадала, що, згідно з чинним законодавством, знижка на оплату комунальних послуг для інвалідів війни становить 100%, для учасників бойових дій — 75%, для сімей загиблих — 50. Крім того, за її словами, голова Полтавської ОДА Валерій Головко підписав звернення до Прем’єр-міністра України стосовно внесення змін до чинних законодавчих актів, аби спростити порядок отримання пільг.

Поява в області такої ініціативи не означає, що у демобілізованих захисників немає й інших проблем, пов’язаних з пільгами. Вони є. Наприклад, пасажирські перевезення та виділення земельних ділянок.

— Стосовно земельних наділів, то проблема виникла через Держгеокадастр, який і досі не підключився до жодного реєстру в Міністерстві юстиції, — зазначив Валерій Головко. — А звідси й корупція та махінації у цій сфері. Сподіваюся, проблему буде розв’язано, коли запрацює єдиний відкритий земельний реєстр. Тоді й з’ясується, де є вільні ділянки. Багато залежить від органів місцевої влади, від бажання міського чи сільського голови вирішувати питання.

На думку Валерія Головка, щоб зарадити проблемам, керівникові Центру допомоги учасникам АТО Валерію Довженку треба зустрітися з міськими головами і підписати меморандум. Очільник області порахував, що на оздоровлення учасників антитерористичної операції та їхніх родин цього року надали понад 7 мільйонів гривень. Із них 6 мільйонів — це кошти обласного бюджету. До програми соціального захисту учасників АТО активно долучилися районні адміністрації, сільські та селищні громади, які надавали кошти на оздоровлення своїх земляків. Обласна влада і наступного бюджетного року планує запровадити цю програму. За нею, як зауважив посадовець, працює лише Полтавська область.

Органи соціального захисту спільно з військкоматами створюють базу даних військовослужбовців, які демобілізуються у 2016 році. Згідно з інформацією Людмили Корнієнко, учасники АТО також можуть отримати безкоштовні путівки на санаторно-курортне оздоровлення в санаторіях. Вона нагадала, що учасникам бойових дій, родинам загиблих треба обов’язково ставати на облік в органах соціального захисту, щоб уже наступного року отримати санаторно-курортну путівку коштом держбюджету. В нинішньому році 125 полтавців-учасників АТО уже так оздоровилися. Чиновникам вдалося врегулювати на законодавчому рівні, щоб обласна програма соціального захисту не перешкоджала бійцеві отримати від держави безплатні санаторно-курортні путівки.

У Полтавській області статус сім’ї загиблого отримали 99 родин (із 120); статус учасників бойових дій — 3350 осіб; інваліда війни — 47.